Študentki sta nagrado prejeli v kategoriji »konceptualne ideje in rešitve«, v kateri se je za nagrade potegovalo 20 projektov iz Evrope. Pogoj za udeležence natečaja je bil status študenta ali praktikanta na področju krajinske arhitekture ter članstvo v nacionalnem združenju krajinskih arhitektov, ki je član IFLA Europe. Študentki sta tako na natečaju sodelovali kot predstavnici Oddelka za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete in Društva krajinskih arhitektov Slovenije.

Urszula Forczek-Brataniec, nekdanja generalna sekretarka IFLA Europe, profesorica na Univerzi za tehnologijo in članica SAK Poljska, je zapisala: »Do danes smo izvedli devet natečajev »IFLA Europe Student & Young Professionals Competition.« Tema natečaja je vedno povezana s temo letne generalne skupščine in konference IFLA Europe, ki jo IFLA organizira skupaj z nacionalnim združenjem. Omogoča nam, da spoznamo stališča študentov in mladih kolegov, saj smo glas v skupnem diskurzu. Letošnja tema »izgubljene krajine« zajema tri tipe krajin: mestne, industrijske in vmesne krajine. Mlada generacija krajinskih arhitektov je interpretirala to temo in prijavila 22 projektov iz vse Evrope. Letošnji natečaj predstavlja visoko raven del, ki se na zanimiv način odzivajo na zastavljeno temo. Več kot polovica prijavljenih del je bila na visoki ravni. Tretjina pa je izstopala po zrelosti in kreativnosti rešitev. Kar si zasluži pozornost, so inovativnost, visoka raven vizualnih komunikacij in sposobnost jasne razlage kompleksnih vprašanj. V delih sijeta strast mlade generacije in skrb za naš prostor. To niso le premisleki, ampak konkretni predlogi rešitev, vredni pozornosti.«

axonometric_view.jpg

Prostorski prikaz rešitve 1 (A. Pilko in K. Poklukar).

Ana Pilko in Katarina Poklukar sta se z rešitvijo »Changing Corrosion« ukvarjali z izgubljeno krajino na Jesenicah. Z železarstvom pogojen razvoj Jesenic je ustvaril razdrobljeno urbano strukturo s pomanjkanjem dostopnega in povezljivega javnega prostora. Nastalo je več slabo funkcionalnih mestnih središč, ki se nizajo ob infrastrukturnih prometnih koridorjih, razpotegnjenost mesta pa ne spodbuja trajnostne mobilnosti. Fragmentiranost mesta je vplivala tudi na izgubo ekosistemskih storitev in je vzrok za manjšo odpornost na podnebna tveganja in slabšo kakovost življenja.

pedestrian_view_forest.jpg

Prostorski prikaz rešitve 2 (A. Pilko in K. Poklukar).

Procesi urbanizacije in emisije železarske industrije so privedli do onesnaženja zraka in tal s kritično povečanimi ravnmi težkih kovin. To zahteva vzpostavitev zelenega sistema, ki omejuje širjenje onesnaževal iz njihovih virov, obnavlja povezanost habitatov in pomaga pri prilagajanju podnebnim spremembam. Jeseniška izgubljena krajina je vpeta med več središč, zgodovinsko, kulturno in upravno, in je omejena s prometno infrastrukturo ter prislonjena na tektonski rob prostora. Predstavlja potencial, ki ustvari kompleksno mestno središče. Rešitev gradi na vzpostavljanju modularne konstrukcijske zasnove, lebdeče nad divjo naravo. Omogoča gradnjo v fazah in možnost izvedbe tudi na drugih lokacijah. Ustvarja različne ambiente za različne vrste uporabe (od lokalne tržnice, skupnostnih praks do izvedbe dogodkov). Vzpostavlja pogoj, da divja narava postane legitimna stalnica v prostoru in predstavlja odmik od prakse nadzora in upravljanja narave v urbanem okolju. Lebdeča konstrukcija tako sproža jasno predstavo o tem, da divja narava na tej lokaciji ni več izgubljena krajina, ampak prvina krajinskoarhitekturnega oblikovanja in najboljša možna osnova za obnovo biotske raznovrstnosti.

pedestrian_view_meadow.jpg

Prostorski prikaz rešitve 2 (A. Pilko in K. Poklukar).

Changing Corrosion: https://iflaeurope.eu/index.php/youth/entry/changing-corrosion-6487253158adf2.81148172

Več o rezultatih natečaja: https://iflaeurope.eu/index.php/youth/news-single/winners-of-2023-ifla-europe-competition-for-landscape-architecture-students-and-young-professionals-lost-landscapes