Skoči na vsebino
Ikona iskalnik Ikona iskalnik
Gumb išči

Lesarstvo

Pedagoška dejavnost katedre je usmerjena na predavanja s področja lesnih škodljivcev – gliv in insektov ter s področja zaščite lesa, kjer študentje lesarstva spoznajo lesne škodljivce, biocidne proizvode in postopke zaščite in modifikacije lesa. Za študente biotehnologije izvajamo predavanja iz biotehnologije višjih gliv. Študentom restavratorstva posredujemo znanja o razkrojnih procesih in postopkih preventivne in kurativne zaščite predmetov kulturnozgodovinske dediščine (konzervatorstvo). Prav tako izvajamo predavanja na tretji stopnji na medfakultetnem podiplomskem študiju Bioznanosti.
Znanstvenoraziskovalno delo je tesno povezano s pedagoško dejavnostjo, saj je treba najnovejše izsledke znanosti čim prej posredovati študentom. Nove izzive v zaščiti lesa narekuje skrb za človeka in okolje. Raziskovalno delo omogočajo odlično opremljeni laboratoriji (SEM, XRF, FTIR, DVS, kontaktni kot, mikrobiološki laboratorij, impregnacijska komora, modifikacijska komora, mlini za les …) ter tri terenska polja razporejena po Sloveniji, na katerih v realnih pogojih preizkušamo več tisoč kosov lesa. Poleg tega na realnih objektih spremljamo vlažnost lesa. Dnevno zabeležimo 5000 meritev vlažnosti lesa. Ti podatki so potrebni za vrednotenje življenjske dobe lesa. Skupina je še posebej dejavna pri preizkušanju naravne odpornosti lesa, modifikaciji lesa in biocidni zaščiti lesa.
Najnovejše izsledke raziskav prenašamo v prakso in delovna skupina je tesno povezana z razvojnimi oddelki v podjetjih. V zadnjih letih sta dva naša patenta prešla na industrijski nivo proizvodnje; eden od teh je zaščitno sredstvo Silvanolin, drugi pa termična modifikacija lesa z začetnim vakuumom (Silvapro). Za svoje delo je bila med drugim nagrajena s Puhovo nagrado Republike Slovenije za razvoj pasivnega lesenega okna. Poleg tega opravljamo preglede objektov in predmetov, napadenih z lesnimi škodljivci, ter determiniramo povzročitelje. Na podlagi strokovnih ugotovitev izdelamo navodila za sanacijo.

 S9VkQsQc (1)

Zaposleni