Skoči na vsebino
Ikona iskalnik Ikona iskalnik
Gumb išči

Zootehnika

Odgovorna oseba: izr. prof. dr. Klemen Potočnik, Katedra za znanosti o rejah živali
Zaposleni: Eva Žitnik

PRC za konjerejo Krumperk  deluje v okviru Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in je namenjen pedagoškemu in raziskovalnemu delu s področja konjereje in konjeništva.

Center se nahaja v neposredni bližini avtocestnega priključka Domžale in je oddaljen od Ljubljane približno 15 km, od Oddelka za zootehniko na Rodici pa 5 km. Na Centru imamo konje lipicanske pasme, ki so namenjeni tako plemenski reji, kot izvajanju šole jahanja. Trenutno je na centru 5 konj in 3 žrebeta lipicanske pasme v lasti Biotehniške fakultete, družbo pa jim delajo najemniški konji različnih pasem. Skupno center omogoča nastanitev 25 konjev. Center upravlja s približno 7 ha pašnikov za konje in približno 10 ha travnikov, ki se kombinirano uporabljajo kot pašniki za govedo in travniki za spravilo sena. V okolici hlevov so poleg pašnikov in izpustov za konje še objekti za delo s konji, kot so: travnato večnamensko vadbišče, dve peščeni maneži, pokrito jahališče, lonžirni krog in sprehajalna naprava.

Na centru se izvajajo vaje pri različnih predmetih v okviru študija kmetijstvo - zootehnika in kmetijstvo - živinoreja na Biotehniški fakulteti. Preko specialnih in splošnih praks študentje pridobijo najrazličnejša znanja in izkušnje. Študentom nudimo možnost vključevanja v raziskovalne naloge s področja reje, treninga, etologije, zdravstvenega varstva, ekonomike in menedžmenta ali opravljanje diplomskih in magistrskih nalog. Preko izbirnega predmeta Športna vzgoja pa se lahko v šolo jahanja vključijo študentje z vseh fakultet Univerze v Ljubljani.

Za naše stranke nudimo različne dejavnosti, kot so:

  • mala šola jahanja za otroke ali začetnike vseh starosti,
  • jahanje za otroke s posebnimi potrebami,
  • nadaljevalna šola jahanja za otroke in odrasle,
  • jahač 1,
  • jahač 2,
  • konjičkove delavnice za otroke,
  • konjičkovi dnevi in tabori za otroke,
  • praznovanje rojstnega dne,
  • razna druga izobraževanja, tečaji ali treningi po želji strank.

Na PRC za konjerejo Krumperk je tudi pripustna postaja za lipicanskega konja. Za potrebe ZRLS je v letošnji sezoni na PRC za konjerejo Krumperk na voljo plemenski žrebec 433 Maestoso Batosta XII, rejec: Kobilarna Lipica.

V okviru centra deluje tudi promocijska skupina jahačev, ki vključuje študente različnih fakultet, kot tudi pedagoge. Njen namen je, poleg promocije UL, prispevati k prepoznavnosti in promociji lipicanskega konja. Preko leta organiziramo več dogodkov odprtih za javnost. Vsako leto v začetku junija, ko študentje zapuščajo študijske klopi, organiziramo dogodek "Lipicanci na Univerzi".

Informacije:

  • Facebook

 

Zaposleni