Ikona iskalnik Ikona iskalnik
Gumb išči

Mikrobiologija

 

 


 

Draga maturantka, maturant!

Približuje se čas, ko boš sprejel(a) odločitev, ki bo ključno vplivala na nadaljnji potek tvojega življenja; kam naprej? Če te zanima naravoslovje in ti je živi del narave blizu, je tvoja odločitev o študiju lažja. Izbiraš med makro- in mikro-biologijo, med vidnim in nevidnim živim svetom. Pri tem mikrobiologija pokriva nevidno, a skrajno aktivno polovico živega na tem planetu.

Mikrobiologija je študij o temeljnih in uporabnih vidikih mikroorganizmov, o delovanju njihovih celic, o njihovih sposobnostih, prilagoditvah, regulacijah, encimatiki, energetiki, genetiki in razvoju. Skozi študij te popeljemo v različna zelo vsakdanja in ekstremna okolja, kjer najdemo mikroorganizme. Mikrobi so povsod okrog nas: v atmosferi, v tleh, v kamninah, sedimentih, globokomorskih hidrotermalnih vrelcih, solinah, arktičnem ledu, Himalaji, puščavah in oazah, koralnih grebenih, estuarijih, gejzirjih ali pa v jedrski elektrarni. Spoznal(a) boš fantastične prehranske sposobnosti mikrobov, ki lahko preživijo tam, kjer ni mesta in pogojev za rastline in živali. In spoznal(a) boš, da ni rastline in živali, ki ne bi gostila mikroorganizmov, ki po številu znatno presegajo število njihovih lastnih celic. Prepričal(a) se boš, da je človek ekosistem, sestavljen iz humanih in mikrobnih celic, da je naše dobro počutje odvisno od mikroorganizmov, da so nas mikrobi evolucijsko sooblikovali in da lahko vplivajo celo na naše razmišljanje in razvoj. V mikrobnem pragozdu boš znal(a) ločiti škodljive od neškodljivih mikroorganizmov, bakterije od gliv, praživali, arhej in virusov. Pridobljeno znanje na študiju mikrobiologije ti bo omogočilo spreminjati njihovo dednino in jim podeljevati nove lastnosti. Izrabljal(a) boš moč nevidnega v dobro človeštva. Lahko boš sodeloval(a) pri razvoju novih antibiotikov, pripravi nove fermentirane hrane, razvoju novih diagnostičnih orodij v medicini, pri razvoju postopkov za pridobivanje obnovljivih virov energije, različnih postopkov za zdravljenje našega okolja (bioremediacije), pri izboljšavah postopkov za sprotno čiščenje urbanih in industrijskih odplak, pri iskanju sonaravnih zaščitnih sredstev v kmetijstvu ...

Študij mikrobiologije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je z letom 2022 ustanovil svoj oddelek. V letu 2013 je študij praznoval že 20. obletnico zelo uspešnega delovanja. Generacije uspešnih diplomantov, ki so svoje mesto našli med vodilnimi raziskovalci v industriji in v akademskem okolju doma in v tujini, so dokaz in zagotovilo, da študij dobro izpolnjuje svoje osnovno poslanstvo in je z leti postal vodilna izobraževalna inštitucija na področju mikrobiologije v domačem in srednjeevropskem merilu. Prijazno si povabljen(a), da se nam pridružiš, nas obiščeš na informativnem dnevu, ko ti bomo lahko podrobneje predstavili študij Mikrobiologije ter ti skupaj z nekaterimi izvajalci študija in aktivnimi študenti mikrobiologije odgovorili na vprašanja ter ti tako pomagali pri odločitvi. Veselimo se vsakega novega navdušenega, radovednega in inovativnega mikrobiologa!

Senat Oddelka za mikrobiologijo

Več o preteklih Poletnih šolah Biotehniške fakultete na temo mikrobiologije ->