Skoči na vsebino
Ikona iskalnik Ikona iskalnik
Gumb išči

Biotehnologija

Zakaj študirati biotehnologijo? Jernej Turnšek

Zakaj ste se odločili za študij biotehnologije?

Od nekdaj me je vleklo k naravoslovju. Študij biotehnologije je bil takrat povsem svež, ponujal je podlago tako za osnovne kot tudi bolj neposredno uporabne raziskave, moderne biotehnologije so bile v porastu, tako da je kot paket ponujal “nekaj novega in drugačnega”, kar me je pritegnilo.

Kakšen študent ste bili?

Kar vse od naštetega po malem, žal pa nisem bil na izmenjavi, česar mi je morda malo žal in kar bi toplo svetoval vsem študentom. Tuje okolje te “prevetri”, vrže iz cone udobja, obogati s številnimi izkušnjami in naposled vrne nazaj močnejšega.

Priložnosti za raziskovanje sem poiskal tako v kot tudi izven okvirov programa. Nekaj časa sem preživel v skupinah prof. dr. Nataše Poklar Ulrih in prof. dr. Hrvoja Petkovića na Biotehniški fakulteti. Po prvem letniku sem krajši čas delal na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani v laboratoriju za diagnostiko virusnih infekcij pod vodstvom prof. dr. Miroslava Petrovca, kasneje pa nove izkušnje nabiral še v Zavodu za zdravstveno varstvo Celje. Ob koncu študija sem bil pod mentorstvom prof. Romana Jerale na Kemijskem inštitutu v Ljubljani član zmagovalne ekipe na tekmovanju iz sintezne biologije iGEM, kar je zelo pomembno vplivalo na moj poznejši odhod v ZDA.

Kljub motiviranosti za študij me to ni odvrnilo od športa, ki je bil in ostaja izjemno pomemben člen v mojem življenju. Zastopal sem barve košarkarskih ekip Biotehniške fakultete in Univerze v Ljubljani, poleg tega pa igral še v treh slovenskih košarkarskih klubih - na Vranskem, v Celju in v Ilirski Bistrici. Nekaj časa sem se ukvarjal tudi s crossfitom, danes pa je moj športni vsakdan vezan na triatlon.

Med vsem naštetim pa se je jasno kdaj našel čas tudi za obisk tedaj “slavnega” KMŠ-ja, kjer smo znali odžurati do belega dne.

Kaj priporočate mladim, ki stojijo pred odločitvijo za študij?

Eden od ključev do uspeha je zavedanje, da je študij zgolj okvir za pot in ne čarobna palica, ki bi sama po sebi odpirala vrata. Izpopolnjevanje in učenje je danes del vsakdana ne glede na poklic, študij pa lahko ob zadostni meri samoiniciative služi kot odskočna deska, da osvojite takšen način razmišljanja. Bodite lačni znanja, bodite potrpežljivi, dvomite, raziskujte, tvegajte! In odneslo vas bo daleč …

2020 

Zakaj študirati biotehnologijo? Aleš Ogrinc

Kdo?

Sem Aleš Ogrinec, zaključil sem študija MSc Prehrana in MSc Biotehnologija. Po zaključku študija sem opravljal delo analitika v podjetju Lek. Sedaj pa sem zaposlen kot tehnolog v lastni pivovarni Barut Brewing and Blending. Že med študijem sem ljubiteljsko varil pivo in na tekmovanjih ljubiteljev domačega piva doma in v tujini dosegel številna 1. mesta v različnih kategorijah. Kasneje je bilo v okviru Sejma okusov: GASTexpo leta 2018, organizirano prvo tekmovanje malih pivovarn v Sloveniji. Tam je naša pivovarna, po oceni strokovne komisije, dosegla 1. mesto in naziv za najboljše pivo leta 2018.

Zakaj biotehnologija?

Za študij biotehnologije sem se odločil, ker me biologija zanima že od malih nog in sem po naravi zelo tehničen tip človeka. Biotehnologija združuje oboje, zato je bil to zame idealen študij. Prav tako zajema zelo širok spekter različnih znanj, ki po študiju dajejo veliko možnosti za zaposlitev na različnih področjih.

Zakaj delodajalci cenijo biotehnologe?

Acies Bio d.o.o., biotehnološko podjetje s sedežem v Ljubljani, sodeluje z Biotehniško fakulteto že od svoje ustanovitve leta 2006. Takrat se je nekaj raziskovalcev odločilo stopiti na samostojno podjetniško pot na področju biotehnoloških raziskav. Danes podjetje zaposluje že 70 raziskovalcev, velika večina je diplomantov Biotehniške fakultete, kjer Acies Bio tudi aktivno sodeluje pri izvedbi nekaterih predmetov. Zelo so zadovoljni, da lahko sprejmejo najboljše študente zaključnih letnikov, ki ponavadi že v času študija aktivno sodelujejo v njihovih raziskovalnih projektih. S tem jim omogočijo, da se lažje odločajo o svojih nadaljnjih korakih v razvoju kariere. Nekateri med njimi nato nadaljujejo z doktorskim študijem, drugi napredujejo v okviru raziskovalnih skupin v Acies Bio ter sodelujejo pri razvoju novih inovativnih tehnologij, tretji pa se odločijo za drugo pot. Menijo, da je izredno pomembno, da imajo študenti že med samim študijem možnost preizkusiti svoje znanje v realnem okolju in v Acies Bio jim z veseljem ponudijo, da so lahko del mlade, inovativne ekipe, ki razvija nove tehnologije na področju biotehnologije.

Več o podjetju si lahko preberete na: https://www.aciesbio.com/.

2019

Sem doktorski študent na Imperial Collegeu v Londonu in alumni BF. Na Biotehniška fakulteti sem obiskoval študijski program Biotehnologija in kasneje končal z magistrskim študijem Molekularne in funkcionalne biologije. Trenutno sem doktorski študent na Imperial College-u London v laboratoriju prof. Andrea Crisantija, ki se ukvarja z razvojem biotehnoloških pristopov za zmanjšanje populacije komarjev, ki prenašajo malarijo. Pri svojem raziskovanju se ukvarjam z novimi pristopi iskanja ortolognih CRISPR-Cas endonukleaz za uporabo v komarju Anopheles gambiae in posledicami njihovega delovanja v genomu komarja.

Zakaj biotehnologija?

Za študij biotehnologije sem se odločil, ker me je zanimala biologija, vendar sem poleg tega želel pridobiti tudi bolj poglobljeno aplikativno znanje, ki pa je obsegalo veliko področij - od rastlin do mikroorganizmov. Predvsem se mi zdi, da mi je ta študij dal zelo dober pregled nad področjem in dobro temeljno znanje za nadaljnjo raziskovalno pot. Kot pozitivno stran študija bi poudaril tudi veliko število ur, posvečenih praktičnim vajam.

Asociacije na BF

Predvsem so to pozitivne asociacije poleg vseh resnih študijskih zadev. Krasno se mi zdi, da je BF kot naravoslovna fakulteta postavljena v tako zeleno okolje in da ima človek dejansko priložnost med predavanji opazovati ovce na paši pred faksom. Med študijem sem spoznal tudi super prijatelje in bil na splošno obkrožen s prijetnimi ljudmi. Zelo velik vtis so pustili tudi nekateri zdaj že upokojeni profesorji, s čimer se bo verjetno strinjal vsak na BF kaljeni biotehnolog.

2018 Žana Marin

Študij biotehnologije je predvsem izredno dinamičen in raznovrsten. Je zanimiva sinteza različnih področij, ki se med seboj povezujejo in nadgrajujejo. Študentje imamo tako med študijem možnost, da pokukamo skozi marsikatera vrata, preden se dokončno odločimo, katera bomo na stežaj odprli (Žana Marin, dipl. biotehnol. (UN)).