Vsi udeleženci

Parterji projekta ALLVIEW so se prvi dan srečali na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer so pregledali dosežene rezultate in pripravili načrte za naprej. 
Srečanje se je drugi dan nadaljevalo na Oddelku za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani z vmesnim obiskom otvoritve razstave »Čar lesa«, ki je primer dobre prakse za promocijo lesa in lesenih izdelkov. Po uradnem delu sestanka so si ogledali pet laboratorijev. 

Laboratorij_M. Petrič

V Laboratoriju za površinsko obdelavo je prof. dr. Marko Petrič predstavil standardne in sodobne postopke površinske obdelave lesa, med katerimi je posebej izpostavil obdelavo površin lesa s plazmo. Ogledali smo si tudi nekatere sodobne aparature za testiranje kakovosti površinske obdelave.

Laboratorij_Medved

V Laboratoriju za lesne kompozite je prof. dr. Sergej Medved pokazal številne primere inovativnih, trajnostno naravnanih lesnih kompozitov ter predstavil sodobne metode in laboratorijske aparature za preizkušanje trdnosti lepljenih spojev.

V Laboratoriju za lesne škodljivce je doc. dr. Davor Kržišnik predstavil nevarnosti, ki pretijo lesu tekom njegove uporabe, in možnosti njegove zaščite pred njimi. Pokazal je tudi najsodobnejšo laboratorijsko opremo za izvajanje številnih, tudi bolj kompleksnih analiz razkroja lesa.

V Laboratoriju za testiranje pohištva je doc. dr. Mirko Kariž med drugimi predstavil tudi aparature za lasersko graviranje in 3D tiskanje, kjer se uporabljajo predvsem različni trajnostno naravnani materiali. Nekateri rezultati iz tega laboratorija so pripomogli tudi pri doseganju ciljev projekta ALLVIEW.

V Laboratoriju za anatomijo lesa je prof. dr. Maks Merela je poudaril pomen mikroskopskega preučevanja zgradbe in lastnosti lesa in pokazal najsodobnejšo opremo za izdelavo vzorcev za mikroskopsko analizo ter preučevanje le-teh, na primerih pa je pokazal tudi uporabo dendrokronoloških raziskav.

Po končanem ogledu je sledil še sestanek upravnega odbora projekta, kjer so izpostavili Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete kot primer dobre prakse pri vključevanju novih vsebin in izsledkov raziskav v pedagoške procese. Doc. dr. Jože Kropivšek je pojasnil: »Partnerje smo navdušili tako z vrhunsko raziskovalno opremo naših laboratorijev kot z zelo zanimivimi temeljnimi in aplikativnimi raziskavami, s katerimi se ukvarjajo naši raziskovalci, predvsem pa z načinom in obsegom integracije vsega tega  v pedagoški proces

B53A3A27-F216-47BD-A325-07B033E93B24

V projekt ALLVIEW je vključenih 22 partnerjev iz 8 držav, ki skupaj gradijo platformo »Center poklicne odličnosti (CoVE) za evropsko lesno in pohištveno industrijo«. Iz Slovenije so partnerji v projektu Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Center RS za poklicno izobraževanje in Lesarski grozd, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije. Cilj projekta ALLVIEW, ki ga podpira Evropska komisija, je posodobiti poklicno izobraževanje in usposabljanje v lesarstvu.

Projekt_ALLVIEW_logo