V ponedeljek dopoldne so študentke in študentje (pet študentov lesarstva na MSc stopnji in tri študentke različnih smeri MSc s Tehniške univerze v Clausthalu) pozorno poslušali zanimiva teoretska predavanja prof. dr. Milana Šerneka, prof. dr. Sergeja Medveda in prof. dr. Leifa Steuernagla.

slika1.png

Predavanje prof. dr. Leifa Steuernagla s TU Clausthal (Foto: Luka Albreht)

Nato so se razdelili v tri slovensko nemške skupine (z imeni Rockstars, Komoda Komoda in Cetrpillar) in začeli z načrtovanjem frizbijev. Malo smo pri tem pomagali mentorji, veliko je bilo izmenjave mnenj med člani skupin, iskanja po literaturi, in načrti so bili nared, prav tako pa določeni preskusi testnih plošč in frizbijev, za določitev njihovih najpomembnejših mehanskih lastnosti.

V torek ves dan, v sredo dopoldne, in še v četrtek dopoldne, so študentje intenzivno delali v laboratorijih Oddelka za lesarstvo.

slika2.jpgslika4.jpgslika3.jpg

Utrinki s poletne šole – delo v laboratorijih Oddelka za lesarstvo (Foto: Luka Albreht)

slika5.jpgslika6.jpg

Določanje mehanskih lastnosti kompozita (levo) in razprava o že skoraj narejenem frizbiju (desno) (Foto: Luka Albreht)

Četrtek popoldne je bil namenjen preskusu frizbijev. Najbolj zanimiv je bil seveda praktični preskus v metu kompozita, frizbija. Vsak član skupine je frizbi metal dvakrat oz. vsaka skupina je imela na voljo 6 metov. Po zaključku tekmovanja je sledila razglasitev rezultatov: zmagala je skupina Rockstars, saj je njihov povprečni met znašal kar 25,85 m, skupni seštevek vseh metov pa 155 m. Povprečni dolžini metov preostalih dveh skupin sta znašali 23,95 m 20,75 m.

slika7.jpg

Preizkus frizbija (Foto: Luka Albreht)

Študentje so v četrtek pripravili tudi predstavitve svojega dela na projektni šoli, za zaključno srečanje v petek dopoldne, na katerem je nekaj besed za slovo spregovoril prodekan za področje lesarstva, prof. dr. Maks Merela, udeleženci in organizatorji pa so prejeli priznanja za sodelovanje na poletni šoli in njeno organizacijo.

slika10.jpgslika9.jpgslika8.jpg

Utrinki s petkove (22.9.2023) zaključne predstavitve rezultatov poletne šole (Foto: Luka Albreht)

Zelo pomemben namen slovensko-nemške poletne šole je bila tudi pridobitev kompetence uspešnega dela v skupini in ustvarjanje mednarodne mreže. Vse z veliko veselja in zabave. Zato smo za udeležence v sredo popoldne organizirali zanimivo ekskurzijo na Ig pri Ljubljani, kjer so se študentke in študentje pod strokovnim vodstvom seznanili z življenjem koliščarjev in njihovimi naselbinami ter tudi z izjemno zanimivim rastlinskih in živalskim svetom v Krajinskem parku Barje. V četrtek zvečer pa smo pripravili še eno priložnost za živahne razprave, utrjevanje stikov in zabavo: pogostitev s picami. Udeleženkam in udekležencem poletne šole je bila priložnost očitno všeč, saj so na Oddelku za lesarstvo vztrajali kar do 23. ure.

slika11.jpgslika12.jpg

Naj za konec navedemo še imena organizatorjev: na slovenski strani smo to bili Marko Petrič, Sergej Medved, Luka Albreht, Daša Tomec in Samo Grbec, na nemški pa Leif Steuernagel in Fabian Hartkopf. Posebna zahvala gre prof. dr. Sergeju Medvedu, brez katerega vsebinsko gledano poletne šole ne bi mogli izpeljati, saj je zaradi osdostnosti prof. dr. Marka Petriča v drugem delu pletne šole prevzel skrb za brezhibno izpeljavo dogodka. Žal se fizično poletne šole tokrat ni mogel udeležiti doc. dr. Matjaž Pavlič, a je veliko časa namenil vsakodnevnim objavam o dogajanju na poletni šoli na Facebook strani Oddelka za lesarstvo. Zahvala gre seveda tudi Univerzi v Ljubljani, ki je omogočila izvedbo poletne šole s financiranjem iz sklada RSF.

Študentke in študentje (Lovro Arh, Gašper Jamnik, Aljaž Menegatti, Jernej Skerbiš, Erazem Urbiha, Swantje Armbrecht, Tereza Cervenova in Hosea Simanjuntak) so bili zelo zadovoljni. Tako je Aljaž Menegatti povedal: »Vse skupaj se mi je zdelo zelo sproščeno in zanimivo, zlasti zaradi praktičnega dela in zasnovanja izdelka. Redko dobimo priložnost in čas, da izvedemo kakšno tako delo, tako da mi je bila ravno zaradi tega poletna šola všeč. Poleg tega smo dobili še priložnost, da se spoznamo s tujimi študenti iz sorodnih smeri študija, kar še dodatno popestri razvoj takšnih izdelkov.« in s tem izrazil bistvo septembrske poletne šole na Oddelku za lesarstvo.

Upamo, da nam bo poletno šolo tudi naslednje leto uspelo organizirati. Morda v Calusthalu v Nemčiji, če pa finance tega ne bi dopuščale, saj je prevoz v več kot 1000 km oddaljen Calusthal precej drag, pa znova na Oddelku za lesarstvo v Ljubljani.