2023-09-21 08.09.50.jpg

(Foto: Boštjan Lesar, BF UL)

Ključno za dolgo življenjsko dobo lesa

Vlažnost lesa je eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na njegovo življenjsko dobo. Prevelika vlažnost lahko povzroči razvoj gliv razkorjevalk in plesni, ki lahko poškodujejo les. Različne študije o vplivu vlažnosti lesa na glivni razkroj so pokazale, da je minimalna vlažnost primerna za razkroj odvisna od vrste glive in se giblje med 25 % in 30 %. Oziroma se giblje nekje v območju nasičenja celičnih sten posamezne lesne vrste. Vendar novejše raziskave kažejo, da je razkroj lesa možen tudi že pri bistveno nižjih vlažnostih, če je v bližini vir vode.

Optimalna temperatura za delovanje gliv je med 20 °C in 30 °C. Glive lahko les razkrajajo še v veliko širšem temperaturnem območju med 3 °C in 40 °C. V sodobnih objetih imamo temperature, ki so ves čas blizu optimalnim, oziroma so ves čas v temperaturnem območju primernem za glivni razkroj. Iz tega lahko sklenemo, da je vlažnost lesa tista, ki jo lahko nadzorujemo, da ne bo prišlo do trohnobe lesa v objektih. S še tako skrbnim načrtovanjem, izdelavo in natančno izvedbo objekta ne moremo v popolnosti preprečiti, da skozi celotno življenjsko dobo lesenega objekta nobeden kos lesa nikoli ne bo imel povišane vlažnosti, ki je primerna za glivni razkroj. Zato je za zagotavljanje dolge življenjske dobe lesenih objektov in preprečitev morebitnih dragih sanacij primerno kontinuirano spremljanje vlažnosti lesa na kritičnih delih objekta.

2023-09-21 09.07.48.jpg

(Foto: Boštjan Lesar, BF UL)

Kontinuirano merjenje vlažnosti lesa

Koristi pri uporabi senzorjev vlažnosti imajo vsi vpleteni. S stalnim nadzorom vlažnosti namreč varujemo naložbo stranke, vlogo projektanta in delo gradbenika.

- Nenehno spremljanje parametrov stanja konstrukcijskih delov lesa zagotavlja varno ekonomsko naložbo stranke.

- Preventivno delovanje je boljše od kurativnega. Če ni zanesljivega in stalnega spremljanja, lahko kakršne koli težave z vlago v stavbah zahtevajo zelo drago in obsežno sanacijo.

- Ščiti pred nepredvidenimi primeri. Poškodbe objekta zaradi vremenskih ujem, nenamerna napaka pri vgradnji ali naravna izguba lastnosti zaradi staranja materialov lahko privede do navzven neopaznih poškodb zaščitnega ovoja stavbe, kar lahko povzroči resne težave in nevšečnosti. Zelo so kritične tudi manjše poškodbe vodovodnih ali odtočnih instalacij, kjer v začetni fazi ne opazimo puščanja. Takrat se les v bližini teh instalacij počasi navlažuje in glive začnejo z razkrojem lesa. Poškodbe opazimo šele ko so le te že zelo velike. Potrebna pa je obsežna in draga sanacija.

Senzorji vlažnosti lesa, ki jih bosta uporabljala Riko Hiše in Biotehniška fakulteta, bodo vlažnost lesa v raziskovalnem modulu merili nekajkrat dnevno. Vse podatke bodo senzorji samodejno pošiljali na spletno platformo, ki bo lastnikom hiš omogočala, da bodo spremljali vlažnost lesa v realnem času.

2023-09-21 08.45.50.jpg

(Foto: Boštjan Lesar, BF UL)

Prvi testni modul opremljen z najsodobnejšimi senzorji

V sklopu sodelovanja sta Riko Hiše d.o.o. in Biotehniška fakulteta pred kratkim namestili najmodernejše senzorje vlažnosti lesa v lesen CLT bivalni modul. Modul je je trenutno postavljen na dvorišču podjetja Riko Hiše in je  podvržen različnim okoljskim vplivom. Z namestitvijo senzorjev v raziskovalni modul Mezero so sodelavci podjetja Riko Hiše spoznali možnosti uporabe te rešitve v lesnih objektih. Poleg tega so pridobili praktična znanja namestitve senzorjev, njihove povezave s spletno platformo ter spremljanjem podatkov na spletni platformi. Podatki, ki jih bodo senzorji v naslednjih mesecih zbirali v modulu, bodo služili tudi kot osnova za razvoj končne rešitve za kontinuirano merjenje vlažnosti lesa v lesenih hišah, ki jih proizvajajo v Riko hišah.

Uporabljeni so brezžični senzorji Woodsense, ki so ena izmed naprednih tehnologij, ki se uporabljajo za kontinuirano merjenje vlažnosti lesa v realnem času. Senzorji so nameščeni na kritičnih mestih na leseni konstrukciji in strehi modula. Senzorji Woodsense poleg vlažnosti lesa merijo tudi temperaturo in zračno vlago, kar omogoča natančnejše spremljanje pogojev v leseni konstrukciji. Opremljeni so z baterijo, ki zagotavlja do 10 let delovanja. Podatki se prenašajo brezžično prek LoRaWAN omrežja do centralne enote (oddajnik) le ta podatke pošilja v oblak. Do podatkov dostopamo preko uporabniškega umetnik, ki omogoča zelo intuitiven prikaz podatkov. Na uporabniškem vmestniku, so prikazane tudi lokalne vremenske razmere na podlagi katerih se tudi napoveduje vlažnost lesa. Če meritve presežejo napovedano maksimalno vlažnost lesa za določeno merilno mesto uporabnik prejme elektronsko sporočilo z opozorilom o povišani vlažnosti lesa in se loti odpravljanja težav. Do podatkov glede na dogovor lahko dostopa lastnik in gradbeno podjetje v tem primeru Riko hiše. Kar v primeru težav z povišano vlažnostjo podjetje pošlje na objekt pravočasno pošlje svojega serviserja, ki napako odpravi. Tako bodo v podjetju zmanjšali stroške morebitnih garancijskih zahtevkov.

Merilni podatki iz raziskovalnega modula bodo uporabljeni tudi pri izdelavi diplomske naloge študenta lesarstva, ki je v okviru praktičnega usposabljanja pri podjetju Riko Hiše pridobil znanje o načrtovanju in gradnji lesnih hiš in podjetju. Študent je bil nad pridobljenim znanjem zelo navdušen, zato se je odločil za temo diplomske naloge, ki se osredotoča na zagotavljanje visoke kakovosti lesenih hiš podjetja Riko Hiše d.o.o.

2023-09-21 10.03.42.jpg

(Foto: Boštjan Lesar, BF UL)

Rezultati sodelovanja bodo koristni za vse

Rezultati sodelovanja med Riko Hišami in Biotehniško fakulteto bodo koristni tako za podjetje kot njihove stranke, ki živijo v lesenih hišah. Sistem kontinuiranega merjenja vlažnosti lesa bo lastnikom hiš omogočil, da bodo lahko lažje skrbeli za svoje domove in podaljšali njihovo življenjsko dobo.

Woodsense zajem zaslona.JPG