Karierni dan za agronome

Obiskovalke in obiskovalce Kariernega dne, ki je potekal v Dvorani prof. dr. Janeza Hribarja je najprej nagovoril prof. dr. Denis Rusjan, prodekan za področje agronomije: »Karierni dan za agronome smo organizirali, ker vam želimo predstaviti različna delovna mesta, ki jih zasedajo alumni našega oddelka. Hvala vsem alumnom, ker so se odzvali in bodo z nami delili svoje karierne poti.« Sledila je predstavitev podjetij in delovnih mest, ki jih zasedajo alumni Oddelka za agronomijo.

Najprej je mag. Borut Fakin predstavil podjetje Vinakoper d.o.o. ter svoje delovno mesto direktorja.

Nato sta Drago Belec in Andrej Smodič predstavila podjetje Cornus d.o.o., v katerem je Drago Belec direktor, Andrej Smodič pa tehnolog.

Eva Korošec je predstavila podjetje Paradajz d.o.o., kje opravlja delo tehnologinje.

Boštjan Kozole in Kristijan Krmc sta predstavila podjetje Evrosad d.o.o., kjer je Boštjan Kozole direktor, Kristijan Krmc pa tehnolog.

Podjetje Panvita d.d. sta predstavila Špela Korpič, ki je vodja projektov, in Matjaž Ošlaj, ki je vodja tehnologov.

Franc Veršič je predstavil podjetje GO-KO d.o.o., kjer opravlja delo direktorja.

Študentke in študentje so na kariernem dnevu lahko spoznali različna, zelo uspešna podjetja agroživilske verige, znotraj katere alumni Oddelka za agronomijo zasedajo zelo različna delovna mesta. 

 

Strokovno ekskurzijo za agronome

Študentke in študenti 1. letnika 2. stopnje študijskega programa Agronomija in 1. letnika 2. stopnje študijskega programa Hortikultura pa so se naslednji petek udeležili še Strokovne ekskurzije za agronome.

Evrosad_tgrovina

Najprej so spoznali postopek pridelave, skladiščenja in pakiranja v podjetju Evrosad d.o.o., kjer je Boštjan Kozole ob začetku ogleda posebej izpostavil: »Pridelava hrane za zgotovitev visoke stopnje samooskrbe  mora nujno postati prioriteta. V zadnjih 3 letih smo lahko videli, kaj pomeni odvisnost od svetovnih trgov. Ključno je, da na vseh področjih dosežemo vsaj minimalno stopnjo samooskrbe

Vinska klet Krško

Nato so obiskali Kmečko zadrugo Krško, z.o.o., klet, ki jo je predstavil direktor Jure Grubar: »Naša klet je slednje velika klet, ki pa ima jasno vizijo razvoja in uspešno gremo po tej poti. Dosegli smo razpršenost vinogradov, kar pomeni, da smo manj občutljivi na nezaželjene okoljske pojave (toča), hkrati pa zaradi pestrosti talne sestave kjer raste vinska trta, dobimo prcer različno surovino za pripravo pestrega nabora različnih vin.«

KGZ NM

Sledila je predstavitev Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo Mesto, ki ga je predstavil Damijan Vrtin, direktor zavoda: »Za nas so ključni kadri, ki imajo pretekle zaposlitvene izkušnje in specifična znanja. Vse to lahko dobite pri nas, v obliki različnih pripravništev, saj se zavedamo, da bo prehod generacij v naslednjih letih izredno intenziven in bomo za nadaljnjo delo potrebovali kvaliteten kader

Kmetija

Kot zadnjega delodajalca so si študentke in študenti ogledali družinsko kmetijo Berus iz Globodol, Mirna peč, kjer je delo in poslovanje kmetije predstavil Primož Berus, lastnik družinske kmetije: »Dejavnosti, ki jih imamo na kmetiji, in organizacija dela nam omogočajo popolno zaposlitev obeh z ženo. Pri postavitvi kmetije sva sledila najinim želja, da bova oblikovala uspešno podjetniško okolje, ki nam bo omogočalo tako varno zaposlitev kot zagotovilo možnost razvoja novih dejavnosti v prihodnje

Strokovno ekskurzijo za agronome je zaključil prof. dr. Denis Rusjan z besedami: »Danes ste si ogledali zelo različna uspešna podjetja, od javnega svetovalnega servisa, kmetijske zadruge, privatnega podjetja in kmetije. S tem smo vam želeli pokazati, da so zaposlitvene priložnosti tudi za alumne agronomije in hortikulture izredno široke. Želimo, da se s tem novim znanjem udeležite Kariernih dni na fakulteti ter preverite zaposlitvene priložnosti na področju oziroma v podjetjih, ki so vam blizu oziroma če se boste odločili za razvoj svoje karierne poti znotraj domače kmetije. Vsekakor je naša naloga, da vas pri vaši odločitvi podpremo z novimi, za vas uporabnimi znanji in praktičnim delom oziroma vključevanjem v različne projektne in raziskovalne naloge