Ideja o dogodku, ki je povezoval tako raziskovalce iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in slovenska biotehnološka podjetja, se je rodila že letos spomladi, ko jo je predsednik Biotehnološkega študentskega društva, Nej Bizjak, predstavil Kolegiju študija biotehnologije. Od takrat je Dan biotehnologije počasi rasel in vse bolj dobival končno podobo, ki jo je doživelo kar okoli 450 udeležencev dogodka.

9.jpg

Foto: Jure Kralj in Martin Murko

Od 10. do 12.30 ure so na dekanatu potekala kratka predavanja raziskovalcev iz Biotehniške fakultete in gostov, med odmori pa je Biotehnološko študentsko društvo poskrbelo za kavo, čaj in malico. Predavanja o svojih raziskovanjih so pripravili dr. Taja Jeseničnik, dr. Ester Stajič, dr. Davor Kržišnik, dr. Mojca Kranjc, dr. Miha Bahun, dr. Ajasja Ljubetić, dr. Matej Butala, Andrea Šarac in Špela Mikec. Raziskovalci so predstavili veliko različnih področij in organizatorji so prepričani, da je vsak poslušalec lahko našel tematiko, ki ga je zanimala. Vsi so bili na voljo tudi za kasnejša vprašanja, ki jih prav tako ni manjkalo.

1.jpg

Foto: Jure Kralj in Martin Murko

Po daljšem odmoru, pa se je ob 13.30 uri Dan biotehnologije nadaljeval z predstavitvami in kratkimi predavanji slovenskih biotehnoloških podjetij. Predstavila so se podjetja Sartorius BIA Separations, Acies Bio, Genialis, Novartis, Jafral in Gobnjak, vsako pa je poželo močen aplavz. Organizatorji so po dogodku povedali, da jih je zelo presenetila tudi številčna udeležba študentov iz drugih smeri in fakultet, kar kaže na to, kako aktualno področje je biotehnologija.

DSC_0035.jpg

Foto: Jure Kralj in Martin Murko

Za konec pestrega biotehnološko obarvanega dne pa se je odvila še okrogla miza z naslovom Prihodnost zaposlovanja biotehnologov v Sloveniji. Na okrogli mizi, ki jo je vodil Nej Bizjak, je sodelovalo pet govorcev iz različnih področij, in sicer: dr. Andrej Simončič, direktor Kmetijskega inštituta Slovenije, dr. Aleš Štrancar, direktor Sartorius BIA Separations, prof. dr. Damjana Drobne, raziskovalka na Biotehniški fakulteti, dr. Dominik Gaser, vodja razvoja bioloških učinkovin v Novartisu Slovenije in dr. Mirjan Švagelj, vodja razvoja bioprocesov v Acies Bio.

0_okrogla miza.jpg

Foto: Jure Kralj in Martin Murko

Dotaknili so se različnih tematik, slišali ste lahko veliko mnenj, razmišljanj in izkušenj strokovnjakov, ki so na teh področjih in vodilnih mestih že vrsto let. Ogromno je bilo tudi zanimivih vprašanj s strani poslušalcev, čemur je sama okrogla miza sploh namenjena, in sicer pogovoru ter debati med publiko in govorci. V Biotehnološkem študentskem društvu so prepričani, da ste tudi iz zadnjega dela tega dogodka odnesli veliko novih informacij, ki vam bodo koristile pri nadaljevanju študija in iskanju kasnejše zaposlitve.

0_Okrogla miza skupinska.jpg

Foto: Jure Kralj in Martin Murko

Biotehnološko študentsko društvo, ki je ves čas skrbelo, da je dogodek potekal nemoteno in po načrtovani časovnici, je poleg prigrizkov, ki so udeležence čakali med vsakim odmorom, poskrbelo tudi za srečelov, ki so ga izvedli s pomočjo različnih sponzorjev in tako popestrili vmesno dogajanje.

6.jpg

Foto: Jure Kralj in Martin Murko

Tudi odzivi poslušalcev so potrdili uspešno izveden Dan biotehnolgije, prav tako so se tudi že zanimali, kdaj po spet kakšen podoben dogodek. V Biotehnološkem študentskem društvu so prepričani, da se prihodnje leto ponovno srečamo v takšni ali podobni obliki z novimi zanimivimi tematikami in navdihujočimi predavanji.