Skoči na vsebino
Ikona iskalnik Ikona iskalnik
Gumb išči

Gozdarstvo

Zakaj študirati gozdarstvo?

G_Boris_Rantasa

Boris Rantaša, kontakt za medije in novinarska vprašanja v uradu direktorja Zavoda za gozdove Slovenije

Zakaj ste se odločili za študij gozdarstva?
Za študij gozdarstva sem se odločil, ker sta me že od malih nog zanimali narava in gozdovi. Želel sem si tudi poklica, kjer delovnik vsaj delno poteka na terenu.
Kakšen študent ste bili? (sproti delali, se ukvarjali še z drugimi aktivnostmi, bili na izmenjavi… ali »kampanjski«, žurali?)
Študijske obveznosti sem večino študija opravljal precej kampanjsko. Sem pa med študijem ves čas delal kot študent na Zavodu za gozdove Slovenije in drugih gozdarskih organizacijah. Aktiven sem bil tudi v nevladnih in (mednarodnih) študentskih organizacijah. V začetnih letih študija je bilo tudi veliko priložnosti za zabavo. Gozdarsko prakso sem po spletu naključij opravljal pri Islandski gozdarski službi, ob koncu študija pa sem že delal kot svetovalec na področju gozdarstva.
Kaj priporočate mladim, ki stojijo pred odločitvijo za študij?
Študij gozdarstva je izjemno zanimiv in ga toplo priporočam vsakomur, ki se zanima za naravo in gozdove. Gozdarska diploma doma in po svetu odpira številne lepe in zanimive karierne poti, vendar pa je za uspeh potrebna dobra mera iniciativnosti in iznajdljivosti. Tistim, ki se bodo odločili za študij priporočam, da pred diplomo preizkusijo čim več "potencialnih" delodajalcev in različnih del v zares širokem spektru del, ki jih omogoča diploma iz gozdarstva.

 

G_Verlic_Andrej

Andrej Verlič, vodja naravovarstvene Službe Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib pri JP VOKA SNAGA d.o.o., priznanje Evropskega foruma za urbano gozdarstvo za Mladega urbanega gozdarja leta 2012

Zakaj gozdarstvo?
Zaradi daljšega druženja z gozdarjem, ki mi je v tistem času predstavil svoj poklic. Moje kasnejše delo sicer ni bilo takšno, saj je šlo v smer raziskovanja in v naravovarstvo. Všeč mi je bila celotna izkušnja, predvsem pa trajno vcepljeno dolgoročno, čez-generacijsko razmišljanje.
Asociacija na BF?
Vsakodnevno delo in delovno mesto mi pogosto prikličeta marsikateri spomin, obraze, misel, nasvet in izkušnjo. S profesorji in asistenti smo imeli dobre odnose, kot pa je običajno, smo se z nekaterimi še posebej dobro ujeli. Z nekaterimi študentskimi kolegi smo danes sodelavci, vsak med njimi pa je prispeval svoj delež k odnosu, ki ga imam do gozda oziroma narave in področja, na katerem delam.

 

G_Sever_Kristina

Kristina Sever, Zavod za gozdove Slovenije, predsednica društva Pro Silva Slovenia

Vedno sem čutila, da želim nekaj drugačnega, nekaj, v čemer bom res uživala in se počutila svobodno. Študij gozdarstva mi je s številnimi terenskimi vajami to omogočil – pridobila sem znanje neposredno v gozdu, kar mi je bilo v neizmerno veselje. Sproščeno vzdušje, individualen pristop ter podpora profesorjev pa so pripomogli k uspešnemu zaključku študija.

 

G_Bencina_Ales

Aleš Benčina, Slovenski državni gozdov (SiDG d.o.o.)

Zakaj gozdarstvo?
Kljub temu, da sem odraščal v mestnem okolju, me je vedno pritegnila narava, predvsem gozd. Za študij gozdarstva sem se odločil, ker ponuja širok spekter znanja, povezuje inženirske, naravovarstvene in družboslovne vsebine. Tekom študija so me najbolj pritegnili prostorski informacijski sistemi ter uporaba podatkov pridobljenih z daljinskim zaznavanjem.
Asociacija na BF?
Biotehniška fakulteta me asociira na preučevanje narave.:)