Področje uporabe:

Raziskovalna oprema

Tip opreme:

Tehnike za preiskave materialov

Oddelek:

Oddelek za lesarstvo

Katedra:

Katedra za lepljenje, lesne kompozite, obdelavo površin in konstruiranje

Odgovorna oseba:

Raziskovalna skupina:

Pohištvo

Vir financiranja nakupa opreme

Sistem za določanje mikromehanskih lastnosti površin lesa, kompozitov in lesno obdelovalnih orodij sestoji iz antivibracijske platforme »Step 300«, ki omogoča vpetje ene merilne glave, ki je v tem primeru glava MCT3. Omogočeno je avtomatsko premikanje v 3 oseh, dodana sta optični mikroskop z objektivi 5x, 20x in 50x ter računalnik s potrebno programsko opremo.

 

Glava MCT3 omogoča:

  • indentacijo oz. vtiskovanje (50 mN do 10 N)
  • določanje Vickersove trdote (do 30 N)
  • določanje trdote z Vickersovo ali Rockwellovo diamantno konico
  • obremenitve razenja: (0,01 N do 30 N)
  • globine indentacije: do 1000 µm

 

Sistem samodejno zaznava kritične obremenitve. Algoritem analizira sile trenja, globine penetracije ali akustične emisije in samodejno določi kritične obremenitve, ne da bi bile le-te podvržene kakršnemu koli vplivu operaterja. Poleg tega je mogoče določiti trdoto in modul elastičnosti na različnih položajih (uporabniško definirana matrika) z eno samo meritvijo indentacijske tehnike.

Dostop do opreme

Oprema za določanje mikromehanskih lastnosti površin lesa, kompozitov in lesno obdelovalnih orodij je dostopna v Laboratoriju za površinsko obdelavo na Katedri za lepljenje, lesne kompozite, obdelavo površin in konstruiranje, Rožna dolina VIII/34 (Oddelek za lesarstvo) in je na voljo po predhodnem dogovoru.

Namembnost opreme

Raziskovalna oprema je namenjena določanju mehanskih lastnosti površin trdnih materialov: trdota, elastični modul, oprijemna trdnost premaza, odpornost proti razenju in obrabi, lezenje, ipd.

Cenik za uporabo

Cenik za izkušene uporabnike je 40 EUR / uro