PestoArt_dekanja

Ekipa PestoArt je svoje zelenjavne omake predstavila naprej v okviru predstavitvenega prostora Zbornice živilskih in kmetijskih pridelovalcev gospodarske zbornice Slovenije, nato pa se je preselila na predstavitveni prostor Biotehniške fakultete. Ekipo, ki jo sestavljajo Ema Luna Karara Geršak, Rosanda Javornik, Pina Arnšek in Anže Vedlin, je izdelek razvila pod mentorstvom doc. dr. Ilje Gasan Osojnik Črnivec z Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Ema Luna Karara Geršak, ki je ekio zastopala na sejmu,  je povedala: »Odziv obiskovalcev je bil neverjeten, vsi so želeli poskusiti nove okuse. Veliko se jih je zanimalo celo za nakup. Pustili so svoje e naslove, saj pričakujemo, da bomo večji serijo zelenjavnih omak izdelali v septembru.« Okus in izbor surovin je navdušil obiskovalce, tudi predsednico države dr. Natašo Pirc Musar. Študentke in študent bodo tako zastopali Slovenijo na mednarodnem tekmovanju ECOTROPHELIA EUROPE 2023 v začetku oktobra v Nemčiji.

20230827_112313

Zelenjavne omake PestoArt združujejo vztrajnost, ustvarjalnost in predanost ter ponujajo tri različne okuse, Krazy Kaly, Sun-kissed Mary in Caring Roty. 

Zelenjavna omaka Krazy Kaly je drzni ohrovtov pesto z pikantnostjo čilijevega olja, ki skupaj poskrbita za pravo eksplozijo okusov. Kremasta teksturo ustvarijo indijski oreščki in sončnična semena. Okus pekočega čilija se razvije postopoma, ko se že bliža konec vznemirljive vožnje. Pesto Krazy Kaly se lahko dodaja v rižote, na testenine, v marinade za meso in hobotnico, v sendviče in burgerje, k pečeni in dušeni zelenjavi, v pomake. 

Zelenjavna omaka Sun-kissed Mary z močnim karakterjem rožmarina razvije močan in poln okus. Kremasto teksturo pričaraj hrustljave, pražene in dobro zmlete pistacije. Rahlo kiselkasto noto dodajo suhi paradižniki, oljčno olje pa zaokroži, poudari in osveži okuse v sredozemsko pravljico. Sun-kissed Mary se lahko dodaja v omako za testenine, polento ali ajdovo kašo, k pečenem krompirčku in na rdeče meso (na govedino, jagnjetino in divjačino). 

Zelenjavna omaka Caring Roty temelji na korenčkovem zelenju, zato je ekipa zapisala, da skrbi za okolje. Zelenje spremlja osvežujoča nota limone in pražena sezamova semena. Kremasto teksturo ustvarijo indijski oreščki, oljčno olje pa sveže okuse poveže v pravo kulinarično čarovnijo. Zelenjavna omaka je 100 odsotno veganska. Caring Roty se lahko dodaja v omake, na njoke in testenine, v solate, na tofu, na pomladno zelenjavo – paradižnik, bučke in šparglje. 

pesto 3

Ekipa PestoArt bo zelenjavne omake z istim imenom na sejmu AGRA ponovno predstavila v ponedeljek, 28. avgusta 2023, ko je dan namenjen živilcem. V četrtek, 31. avgusta 2023, pa se bodo v okviru dogodka »Aktualne raziskave na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani«, ki bo potekal od 10.00 do 12.00, v Dvorani 3, predstavili v sklopu študentskih dosežkov. Prikazali bodo prehojeno pot oziroma razvoja zelenjavnih omak ter pripravili degustacijo omak za vse udeležence.