Mladi želijo vplivati na prihodnost živilstva: Biotehniška fakulteta kot partnerica pri razvoju talentov
Na Gospodarski zbornici Slovenije je 8. maja 2025 potekal dogodek Talenti v živilstvu: Kaj (ali kdo) jih pritegne?, ki ga je organizirala Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS v okviru aktivnosti EIT Food Hub Slovenija. V ospredju dogodka je bilo vprašanje, kako prepoznati, razvijati in zadržati mlade talente v živilski industriji ter kako jih pritegniti z vrednotami, ki so jim blizu - ustvarjalnostjo, možnostjo vpliva in jasno vizijo trajnostnega razvoja.
(FOTO: Tadej Kreft)
(FOTO: Tadej Kreft)
Pomemben poudarek dogodka je bil tudi na vključevanju ženskih talentov v agroživilski sektor ter na oblikovanju spodbudnega in vključujočega okolja za vse generacije zaposlenih.
Biotehniška fakulteta - zaveznica mladih
Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani je tudi tokrat sodelovala kot pomembna partnerica pri oblikovanju strokovnega prostora za razpravo in povezovanje. Fakulteta že vrsto let prispeva k razvoju kadrov v agroživilskem sektorju - ne le z znanstveno-izobraževalnim delom, temveč tudi s spodbujanjem vrednot, kot so inovativnost, odgovornost in trajnost.
(FOTO: Tadej Kreft)
(FOTO: Tadej Kreft)
Na uvodnem panelu Od nadarjenosti do talentov in razvoja je sodelovala tudi dekanja Biotehniške fakultete, prof. dr. Marina Pintar, ki je poudarila pomen kakovostnega izobraževanja, tesnega sodelovanja z gospodarstvom ter vloge visokošolskih ustanov pri oblikovanju spodbudnega okolja za mlade. S svojim nastopom je dodala pomemben strokovni in pedagoški pogled na vprašanje razvoja talentov v agroživilstvu.
(FOTO: Tadej Kreft)
(FOTO: Tadej Kreft)
Dogodek je ponudil platformo za izmenjavo pogledov med predstavniki podjetij, izobraževalnih institucij, mladimi ter odločevalci. Posebno pozornost so namenili vprašanju, kako ustvariti okolje, v katerem se talenti ne le prepoznajo, temveč tudi razvijajo – ob podpori mentorjev in znotraj spodbudnih ekip.
(FOTO: Tadej Kreft)
Z ješprenjčkom v vesolje
Dogodek je zaznamovala tudi izjemna predstavitev ekipe Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, ki je s svojo jedjo iz ješprenja, dimljenega tofuja, orehov in suhih hrušk osvojila tretje mesto na mednarodnem tekmovanju NASA HUNCH. Gre za edinstven primer, kako lahko kreativnost in znanje slovenskih dijakov dosegata vrhunske rezultate v mednarodnem prostoru - celo z mislijo na vesolje.
(FOTO: Tadej Kreft)
Od napovedi do povezovanja
Že napoved dogodka je izpostavila ključne poudarke: razvoj talentov, prihodnost živilstva, vlogo žensk v sektorju ter pomen sodelovanja. Na dogodku so se ti poudarki tudi uresničili - predvsem skozi živahno razpravo na panelih, kot sta bila Od nadarjenosti do talentov in razvoja ter Kroženje praks - kaj želi in potrebuje talent?
(FOTO: Tadej Kreft)
Udeleženci so razmišljali o tem, kaj pričakujejo mladi in kaj delodajalci, kako spodbuditi odgovornost, inovativnost, radovednost in kritično mišljenje ter zakaj je nujno, da se vrednote mladih ujemajo z delovnim okoljem.
Biotehniška fakulteta kot most med znanjem in prakso
S sodelovanjem na takšnih dogodkih Biotehniška fakulteta utrjuje svojo vlogo povezovalca med akademskim znanjem, gospodarstvom in družbenim razvojem. Mladi, ki se izobražujejo na fakulteti, niso le pasivni prejemniki znanja - so aktivni soustvarjalci prihodnosti slovenskega agroživilskega prostora.
(FOTO: Tadej Kreft)