Oddelek:

Oddelek za živilstvo

Tip projekta:

Razvojni projekti

Vrsta projekta:

EIP projekt

Vloga na projektu:

Partner

Trajanje:

11.12.2023 - 14.12.2024

Vrednost projekta BF:

6.352,51 €

Vrednost projekta skupaj:

74.718,94 €

Vodja projekta na BF:

Vidrih Rajko

Spletna stran projekta:

Povezava

Projekt Izboljšava kakovosti in podaljšanje svežine pridelkov s pomočjo poobiralne obdelave z vročo vodose izvaja v okviru ukrepa M16 Sodelovanje iz PRP 2014-2020, podukrepa 16.2 Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij.

 

Vodilni partner projekta:

Čarna d.o.o.

 

Partnerji projekta:

  • Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica,
  • Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo,
  • Zavod Ekometer,
  • kmetije: Ira Zorko, Sedem čez devet, d.o.o, Mario Giassi in Matevž Šivic

 

Trajanje projekta:

11.12.2013 do 13. 12. 2024

 

Povzetek

V enoletnem pilotnem projektu skupaj s partnerji preverjamo, ali je obdelava nekaterih, za slovenske kmete komercialno zanimivih pridelkov z vročo vodo smiselna, torej ali izboljšana kakovost in skladiščna sposobnost odtehta dodatno delo s potapljanjem pridelkov v vročo vodo.

 

Glavni cilj projekta

Kakovost in svežina kmetijskih pridelkov sta pomembna dejavnika, ki vplivata na privlačnost kmetijskih pridelkov ob prodaji in zadovoljstvo končnih porabnikov. Kakovost in svežina sta sicer subjektivna koncepta, ki se lahko razlikujejo glede na potrošniške preference, a nekatere parametre je moč izmeriti.

Tuja literatura navaja številne uspešne prakse obdelave pridelkov neposredno po obiranju, z njimi izboljšamo skladiščno sposobnost, kakovost in podaljšamo svežino pridelkov. Številne prakse vključujejo uporabo kemičnih spojin, a obdelava pridelkov z vročo vodo (OVV) je preprosta in ekološko sprejemljiva.

Zato smo v enoletnem pilotnem projektu skupaj s partnerji preverjali, ali je obdelava nekaterih, za slovenske kmete komercialno zanimivih pridelkov z vročo vodo smiselna, torej ali izboljšana kakovost in skladiščna sposobnost odtehta dodatno delo s potapljanjem pridelkov v vročo vodo.

 

Ključni rezultati

  • Manjša izguba mase
  • Izboljšan izgled in tekstura
  • Manjša stopnja propadanja
  • Preprečuje posledice zaradi prenizkih temperatur skladiščenja pri paradižnikih

 

Povezave: