Galerija

EkskurzijaKalifornija

 

Pretekli teden se je zaključila 12-dnevna ekskurzija v Kalifornijo za študente gozdarstva in druge ljubitelje drevja. Med udeleženci je bilo kar 27 študentov. Pod strokovnim vodstvom prof. dr. Roberta Brusa so se odpravili na pot, ki jih je peljala mimo številnih naravnih čudes zahodne obale Severne Amerike.

Med vrhunce ogleda so zagotovo spadali ogledi Nacionalnega parka Kings Canyon in Nacionalnega parka Sequioa, kjer so si udeleženci ogledali mamutovce (Sequoiadendron giganteum), ogled Avenije velikanov z najvišjimi drevesi na svetu, obalnimi sekvojami (Sequoia sempervirens), ter pohod med najstarejšimi drevesi na svetu, dolgoživimi bori (Pinus longaeva), med katerimi nekatera kljubujejo okolju že več kot 5000 let.

Postanke so imeli tudi v Año Nuevo State Park, ter nato v Montereyu, kjer so se sprehodili med starimi propadlimi tovarnami za konzerviranje sardel in se poučili o težkih pogojih življenja v tem, zdaj medenem delu Kalifornije. Pot z avtobusom so nadaljevali po cesti imenovani 17-Mile Drive, ki se nahaja na enem od dveh zadnjih naravnih nahajališč Monterejske ciprese (Cupressus macrocarpa), ter se ustavili na različnih razglediščih, med drugim tudi na točki z razgledom na znamenito osamljeno Montereysko cipreso.

Drugi dan na poti je bil posvečen mamutovcem. Tako so si ogledali Kings Canyon NP in v NP Sequioa, kjer se nahajata največji drevesi na svetu, ki sta poimenovana General Sherman (LZ = 1,487 m3) in General Grant (LZ = 1,320 m3). Naslednji dan jih je pot vodila skozi puščavo proti Las Vegasu. A tudi puščava je dopuščala ogled zanimivih drevesnih vrst, jozeutovih dreves (Yucca brevifolia). Po noči v Vegasu je sledil ogled kanjona Red Rock ter nato še mogočnih skalnatih struktur na območju Alabama Hills.

Peti dan so se začeli vzpenjati proti gozdu Inyo National Forest, kjer se na višinah 3000 m.n.v. nahajajo rastišča dolgoživega bora (Pinus longaeva). Sprehodili so tudi skozi Metuzalemov gozd, kjer drevesa dosegajo starost okoli 5000 let.

Po spustu s teh višin so se ustavili ob slanem jezeru Mono, kjer se jasno vidi posledice prekomernega izkoriščaja vodnih virov. Tako so se sprehodili do lehnjakovih struktur, ki so se pojavile na površini ob spustu gladine jezera za več kot 10 m. Ogledali so si tudi nacionalni park Yosemite in si pogledali duglazijo, ki raste na razgledišču ob znameniti skalni formaciji El Capitan ter je študentom znana iz slikovnega gradiva pri predmetu dendrologija prof. Brusa.

Da pot ne bi bila le gozdno obarvana, so si vzeli čas v vinorodni dolini Napa in preizkusili, če se kalifornijska vina lahko kosajo s slovenskimi. Po tem agronomskem predahu pa so se popeljali skozi Avenijo velikanov, kjer so imeli čas občudovali dimenzije obalnih sekvoj.

Ekskurzijo so zaključili še z ogledom znamenitosti San Francisca ter se tako polni vtisov in lepih spominov odpravili proti domu.

 

Avtorica zapisa: Nikolina Mencin