Foto_meritev


Projekt DIGIGOZD - Digitalizacija kmetijskega gospodarstva za načrtovanje gospodarjenja z gozdovi

Cilj EIP projekta DIGIGOZD – Digitalizacija kmetijskega gospodarstva za načrtovanje gospodarjenja z gozdovi je omogočiti lastnikom in upravljavcem gozdov, da sami pridobijo podatke o sestojih ter ocenijo prihodnji razvoj sestojev in tveganja pri gospodarjenju. Doc. dr. Andrej Ficko, vodja projekta, je pojasnil: »V projektu smo razvili in testirali mobilna in računalniška orodja za sestojno inventuro, modeliranje razvoja gozdnih sestojev in podporo odločanju pri gospodarjenju ob spremenjenih okoljskih in ekonomskih razmerah. Uspešno smo združili vse elemente in pripravili za lastnike gozdov v slovenščino prevedeno brezplačno mobilno aplikacijo MOTI, katere del je tudi aplikacija SiWaWa. Sami pa smo razvili aplikacijo DiGP 0.2.« Z zgoraj omenjenimi aplikacijami bodo lahko lastniki gozdov ocenili lesnoproizvodne potenciale v gozdu, predvsem pa prepoznali tveganja pri razvoju sestojev in omogočil napoved prihodnjega razvoja sestojev na ravni posesti.

V projektu, ki je financiran iz Programa razvoja podeželja v okviru ukrepa M16: Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja 2014-2020, podukrepa 16.2: Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij, sodeluje 10 partnerjev, od tega 6 kmetijskih gospodarstev.  

logotipi program

Predstavitev aplikacij MOTI, SiWaWa in DiGP 0.2 na predstavitvenem prostoru fakultete, Hala A

V soboto, 20. avgusta 2022, in nedeljo, 21. avgusta 2022, sta Helena Smrekar in Maruša Čotar predstavljali aplikacije MOTI, SiWaWa in DiGP 0.2 na predstavitvenem prostoru Biotehniške fakultete in gozdarskem paviljonu sejma, predstavitvenem prostoru Zavoda za gozdove Slovenije. 

Gozd

 

Predstavitev projekta DIGIGOZD v okviru strokovnega programa sejma AGRA

V nedeljo je v okviru strokovnega programa sejma AGRA potekalo tudi predavanje z naslovom Predstavitev EIP projekta DIGIGOZD - Digitalizacija kmetijskega gospodarstva za načrtovanje gospodarjenja z gozdovi. Na predavanju je doc. dr. Andrej Ficko, vodja projekta DIGIGOZD s Katedre za urejanje gozdov in ekosistemske analize, izpostavil: »Aplikacije MOTI, SiWaWa in DiGP 0.2 so vse brezplačne, se med seboj povezujejo ter delujejo na pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in računalnikih. Glavni namen je hitra izmera lesne zaloge in drugih sestojnih parametrov, pregleden prikaz rezultatov, napoved razvoja gozdov in predlogi za ukrepe ob upoštevanju izbranih ciljev.« 

Na 60. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA bo predavanje z naslovom  Predstavitev EIP projekta DIGIGOZD - Digitalizacija kmetijskega gospodarstva za načrtovanje gospodarjenja z gozdovi ponovno v torek, 23. avgusta 2022, ob 15.00. v Dvorani 3. 

eip_agri (1)moti_logo_small