Skoči na vsebino
Ikona iskalnik Ikona iskalnik
Gumb išči

Zootehnika

2021

ZOOT Škrget Elizabeta

V začetku januarja 2021 je potekala slavnostna razglasitev Inženirka leta 2020. Med nominirankami je bila tudi Elizabeta Škrget, alumna Biotehniške fakultete, žena, mama dveh najstnikov ter vodja razvoja in vodja marketinga v Lek Veterina, ki je v kratkem intervjuju povedala: »Za razvoj dobrega tehnologa je pomembna dobra osnova, dobre šole in fakulteta. Seveda pa je potem potreben še lasten navdih in želja po učenju, od starejših do mlajših, ter zaupanje, da se da vse rešiti, da vsak izziv sprejmeš z zanimanjem in ga s tem poskušaš rešit.«

Elizabeta Škrget v podjetju Lek Veterina d.o.o. sodeluje tako pri razvoju novega produkta kot na področju marketinga. Pojasnila je, da pri razvoju novega izdelka vedno gledajo kaj je najpomembnejše za živali, tudi zato, ker žival lahko pride v prehransko verigo ljudi. Kvalitetna prehrana živali niso samo pobrana žita in stročnice s polja, ampak tudi toplotna obdelava, predvsem je to pomembno za mlade živali, ki so zelo občutljive ter izločevanje antibiotikov iz prehrane živali, kar pa omogočajo različna eterična olja oziroma rastlinski ekstrakti, kar pozna že humana in tradicionalna medicina.

Pri marketingu pa je kot največjo težavo izpostavila velikost podjetja, saj na slovenski trg vstopajo tudi 100-krat večja, zato je pomembno, da razvijajo tržne niše, da so inovativni ter da stalno iščejo nekaj, kar ima večjo dodano vrednost in s tem konkurirajo velikim. Beti Škrget je pri tem opozorila: »V današnjem času poplave informacij je ključno zaupanje kupcev, tako v izdelek, tehnologa kot prodajalca.«

Elizabeta Škrget, alumna Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, meni, da so ženske v inženirstvu nujno potrebne: Ne glede na to meni, da za napredek in razvoj oziroma če hočemo najboljše, potrebujemo oba svetova – moškega in ženskega.

2020

ZOOT Korže Daša

Zakaj študirati zootehniko?

Kdo?
Daša Korže, mag. inž. zoot., dobitnica fakultetne Prešernove nagrade za magistrsko delo. Udeležeila sem se Erasmus študijske izmenjave na Univerzi v Hohenheimu (Stuttgart, Nemčija) ter Erasmus+ prakse na Fakulteti za veterino Milano (UNIMI, Italija).

Ustanoviteljica podjetja FeeDKo; strokovno svetovanje s področja prehrane psov in mačk - priprava individualnih prehranskih načrtov za zdrave in obolele pse ali mačke; FeeDKo PetFood – proizvodnja naravne hrane za pse, za katero sem pridobila spodbudo za zagon inovativnih podjetij.

Zakaj zootehnika?

Za zootehniko sem se odločila, ker me veseli skrb za živali, všeč so mi bile majhne študijske skupine, oseben pristop profesorjev, laboratorijske vaje in terensko delo. Znanje dnevno uporabljam pri svetovalnem delu, pri pripravi prehranskih načrtov za pse in mačke. Znanje nadgrajujem samostojno ter v sodelovanju z veterinarskimi klinikami in z drugimi podjetji kot svetovalka s področja prehrane psov. Prehransko znanje in sodelovanje z BF mi je pomagalo pri razvoju ideje FeeDKo PetFood - startup razvoj in proizvodnja naravne hrane za pse z inovativnim naravnim ojačevalcem okusa.

Asociacija na BF?
Ljubezen do živali, spoštovanje, dobrosrčnost, enakopravnost, odprtost … je le nekaj besed, s katerimi bi opisala študij zootehnike. Vsako leto znova sem bila navdušena nad odnosom profesorjev, študentov in osebja, ki sodeluje in skrbi za organizacijo študija. Skozi celoten študij sem pridobila veliko temeljnih strokovnih znanj, ki mi bodo v pomoč pri nadaljnjem poklicnem razvoju. Hvaležna sem fakulteti, ki mi je omogočila, da sem bila na študijski izmenjavi na univerzi v Hohenheimu, po zaključku študija pa na Erasmus+ praksi v Milanu UNIMI.
Več na: www.feedko.si

2019

ZOOT Rozman Petra

Zakaj študirati zootehniko?

Kdo?
Petra Rozman (roj. Firm), mag. inž. zoot.

Zakaj zootehnika?
Za študij zootehnike sem se odločila, ker me zanima kmetijstvo, predvsem govedoreja. V času študija sem kot tajnica aktivno sodelovala v Društvu študentov zootehnike, poleg tega pa sem se udeleževala še številnih usposabljanj, izobraževanj in strokovnih ekskurzij, ki sem jih tudi sama organizirala s pomočjo poznanstev naših profesorjev. Med prvimi v Sloveniji sem se začela ukvarjati s pripravo živali na razstavo, s čimer sem postala priznana tako v Sloveniji kot v tujini, saj sem postala celo evropska prvakinja v vodenju živali v kategoriji starejših mladih rejcev. Študij sem zaključila v letu 2014 in se takoj zaposlila v kmetijskem podjetju KŽK kmetijstvo, d.o.o., kjer kot skupinovodja v živinoreji vodim čredo 180 krav molznic črnobele pasme in jo s svojim znanjem uspešno izboljšujem. Z možem Rokom Rozmanom, s katerim sva se spoznala med študijem, zdaj že tri leta uspešno izboljšujeva domačo čredo krav molznic črnobele pasme. S svojim znanjem in v sodelovanju z drugimi strokovnjaki sva močno dvignila mlečnost v čredi, tako da smo v lanskem letu z mlečnostjo 11.660 kg v standardni laktaciji dosegli 5. mesto pri črnobeli pasmi v Sloveniji. Mož se poglablja v prehrano živali, jaz pa bolj v selekcijo in tako z znanjem in sodelovanjem dopolnjujeva drug drugega. Študij nama je obema prinesel ogromno znanja s področja govedoreje in poznanstva z različnimi strokovnjaki s tega področja.

Asociacija na BF?
Ker je naš študij zelo interdisciplinaren, smo veliko sodelovali tudi z drugimi oddelki in študentskimi društvi na BF, ki so zagotovo med najbolj aktivnimi študentskimi društvi, ter tako še bolj širili mrežo našega znanja in poznanstev.

2018

ZOOT Kirbiš Tjaša

Zakaj študirati zootehniko?

Kdo?
Tjaša Kirbiš, dipl. inž. kmet. zoot.

Zakaj zootehnika?
Za študij zootehnike sem se odločila, ker sem že od malega v stiku z živalmi. Zato je bil študij zootehnike kot nalašč zame. Med študijskim procesom sem se ogromno naučila o posebnostih posameznih vrst živali, prehrani, genetiki, ekonomiki, razvoju podeželja … Zato bi ta študij priporočala vsem študentom, ki radi delajo z živalmi.

2017

ZOOT Jenšterle Žiga

Zakaj študirati zootehniko?

Kdo?
Žiga Jenšterle

Zakaj zootehnika?
Za študij zootehnike sem se odločil, ker sem se že od malih nog navduševal nad kmetijstvom in sem najraje preživljal proste dni na dedkovi kmetiji.

Kakšen študent ste bili? 
Na začetku sem bil priden študent, ki je delal vse sproti, ker pa sem znanje, ki sem ga pridobival med študijem, prenašal v prakso in ker je kmetija z leti rasla, se je diploma zavlekla za kar nekaj let. Za izmenjave ni bilo časa, ker kmetija zahteva celega človeka, sedem dni na teden, 365 dni na leto.

Kaj priporočate mladim, ki stojijo pred odločitvijo za študij?
Mladim priporočam, naj študirajo tisto, kar jih veseli. Študij naj izkoristijo maksimalno in pridobijo čim več znanja in naj v času študija navežejo čim več stikov, ki jim bodo kasneje koristili na njihovi poslovni poti.