IMG_20231002_101144.jpg
Bruci in brucke v Dvorani prof. dr. Janeza Hribarja na dekanatu UL (Foto: dr. J. Mravlje).

Zbrane brucke in bruce je najprej sprejela dekanja Biotehniške fakultete UL, prof. dr. Marina Pintar. Izpostavila je, da je Biotehniška fakulteta ena izmed največjih članic Univerze v Ljubljani, ki združuje skoraj 3000 študentov in kolektiv okoli 700 zaposlenih. Povedala je tudi, da je Biotehniška fakulteta UL ena najuspešnejših članic, ki je lani praznovala že častitljivih 75 let, za kar se lahko zahvalimo predvsem vsem našim predhodnikom. »Za Biotehniško fakulteto je značilna izjemna interdisciplinarnost že znotraj hiše, saj proučujemo od najmanjših enot življenja, s čimer se denimo ukvarjata predvsem biologija in mikrobiologija pa vse do največjih enot, kot so gozdovi in krajina.« V svojem nagovoru je izpostavila tudi pomen zdrave tekmovalnosti in inovativnega razmišljanja ter povezovanja s strokovnjaki različnih strok, ki bo ključno za našo prihodnost v luči podnebnih sprememb in ostalih izzivov s katerimi se soočamo v sodobnem času. Za konec je novincem in novinkam dejala, da naj bodo vedoželjni in odprtih misli ter izkoristijo vse, kar jim študijska leta in fakulteta ponujajo, saj da je »Največje veselje nas učiteljev ravno takrat, ko nas učenci presežejo«.

IMG_20231002_090431.jpg
Dekanja BF UL, prof. dr. Marina Pintar (Foto: dr. J. Mravlje).

Za tem je novince in novinke pozdravila še izr. prof. dr. Jasna Dolenc Koce, prodekanja za študijske zadeve Biotehniške fakultete UL. Dejala je »da smo izredno veseli, da ste se odločili za stroke, povezane z življenjem in s tem za študij na naši fakulteti. Lahko bi rekli, da naši programi pokrivajo vse živo. In tega ni malo, tudi zaradi naravnih danosti Slovenije, ki je zaradi svoje lege na stičišču 4 geografskih območij: Alp, Dinarskega sveta, Jadranskega morja in Panonske nižine, je izredno raznolika in zato bogata z življenjem – prava evropska biodivezitetna vroča točka. In potrudimo se, da bo vsaj tako oz. še bolje tudi v prihodnje.« Predstavila jim je organiziranost ter raznolike oblike študija, ki jih izvajamo na fakulteti. Seznanila jih je tudi s sistemom mentorstva in tutorstva, ki potekata na fakulteti kot pomoč študentom pri študiju. Zaključila je z besedami, da naj le »vztrajno korakajo na svoji poti do cilja, saj je sreča na strani pogumnih«.

IMG_20231002_091603.jpg

Prodekanja za študijske zadeve BF UL, izr. prof. dr. Jasna Dolenc Koce (Foto: dr. J. Mravlje).

Bruce in brucke sta nagovorila tudi predstavnika študentov: Miha Kosec, predsednik Študentskega sveta Biotehniške fakultete (in predsednik Študentskega sveta Univerze v Ljubljani) in Mercedes Polajnar, predsednica Študentske organizacije Biotehniške fakultete. Predstavila sta jim pester nabor obštudijskih dejavnosti, ki jih študenti organizirajo za svoje kolege ter jih povabila tudi na tradicionalni dogodek Pozdrav brucem, ki bo potekal na Kongresnem trgu od 16. ure dalje, kjer bodo bruce in brucke vseh članic Univerze v Ljubljani sprejeli prof. dr. Gregor Majdič, rektor UL, g. Zoran Janković, župan Mestne Občine Ljubljana in dekani ter dekanje članic. Prav tako pa so predstavniki Študentskega sveta BF in Študentske organizacije BF za svoje novopečene kolege in kolegice pred stavbo dekanata pripravili topel sprejem s kavico, čaji ter sladkimi prigrizki, da je bil njihov prvi dan na fakulteti še prijetnejši.

IMG_20231002_092204.jpg

Predsednik ŠS BF in ŠS UL, Miha Kosec (Foto: dr. J. Mravlje)

V nadaljevanju so novince in novinke sprejele še predstavnice strokovnih služb Biotehniške fakultete. Dr. Karla Šturm, Vodja službe za študijske zadeve in mednarodno sodelovanje jih je pozdravila v imenu predstavnikov študijskih referentom ter jim predstavila ključne zadeve v zvezi s študijskim procesom: od študentskega informacijskega sistema do urnikov in spletnih učilnic. Katarina Rihtaršič iz Mednarodne pisarne BF jim je predstavila možnosti mobilnosti in mednarodnih izmenjav in praks v tujini. Milena Zorić Frantar, iz Kariernega centra BF pa je študente in študentke seznanila s številnimi aktivnostmi, ki jih brezplačno ponuja Karierni center BF in UL ter jih povabila k spremljanju družbenih omrežij BF, kjer bodo med drugim našli tudi mnoge karierne in poklicne priložnosti, hkrati pa tudi k sodelovanju v prvi nagradni igri, s katero si lahko že prvi dan prislužijo darilni paketek BF.

IMG_20231002_090335.jpg

Vodja Službe za študijske zadeve in mednarodno sodelovanje, dr. Karla Šturm (Foto: dr. J. Mravlje).

IMG_20231002_094449.jpg

Vodja Kariernega centra BF, Milena Zorić Frantar (Foto: dr. J. Mravlje).

Po končanem sprejemu na dekanatu Biotehniške fakultete UL so se študenti in študentke posameznih študijskih programov odpravili na matične oddelke oz. študije, kamor so jih pospremili predstavniki oddelkov ter jih seznanili z vsemi podrobnostmi v zvezi s potekom študija.

IMG_20231002_100102.jpg

IMG_20231002_100011.jpg

IMG_20231002_100042.jpg

IMG_20231002_095952.jpg

Utrinki dogajanja s ploščadi pred dekanatom BF UL (Foto: dr. J. Mravlje).

Po končanem uradnem sprejemu na fakulteti, se je dogajanje preselilo na Kongresni trg, kjer je potekal že tradicionalen dogodek Pozdrav brucem. Novopečene bruce in brucke so na trgu pred rektoratom Univerze v Ljubljani sprejeli: g. Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, prof. dr. Gregor Majdič, rektor UL, Miha Kosec, predsednik Študentskega sveta Univerze v Ljubljani (sicer študent Biotehniške fakultete) ter dekani in dekanje članic UL. 

Na stojnici Biotehniške fakultete UL so za pestro dogajanje in predstavitev študijskih programov naše fakultete skrbeli predstavniki Študentskega sveta BF in Študentske organizacije BF. Med drugim so obiskovalci poleg rogljičkov in domačih jabolk, poskusili tudi sveže in osvežilne smoothije. 

IMG_3043.JPG

IMG_3078.JPG

IMG_3099.JPG

IMG_3115.JPG

Fotoutrinki dogajanja na Pozdravu brucem (Ana Kočevar Baloh).

 

Vsem brucem in bruckam želimo lep začetek novega življenjskega obdobja, veliko uspeha pri opravljanju študijskih obveznosti ter prijetna leta, ki jih bodo preživeli naši fakulteti!