Brez zavržene hrane – kako projekt Šolski krožnik prispeva k trajnostni prihodnosti
V oddaji Ugriznimo znanost na RTV so ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane gostili raziskovalko Anjo Bolha, mag. inž. prehrane z Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.
Slovenija je v letu 2023 zavrgla skoraj 165.000 ton hrane, kar pomeni približno 78 kilogramov na prebivalca. V oddaji je Anja Bolha poudarila, da je "načrtovanje pridelave, predelave, transporta, prodaje in uporabe hrane težko, vendar čedalje bolj nujno, če želimo zmanjšati količine odpadne hrane".
(VIR: RTV SLO)
Izpostavila je, da največ hrane še vedno zavržemo v gospodinjstvih, sledijo gostinstvo in strežba hrane, nato proizvodnja hrane, najmanj pa v distribuciji in trgovini.
Posebej je predstavila projekt Šolski krožnik, ki poteka v sodelovanju med Biotehniško fakulteto in drugimi partnerji. Cilj projekta je zmanjševanje zavržene hrane v osnovnih šolah.
V okviru projekta analizirajo, koliko hrane otroci v šolah zavržejo, iščejo vzroke za zavržke ter razvijajo ukrepe za izboljšanje prehranske prakse.
»Naš cilj je, da otrokom približamo pomen hrane in jih spodbudimo k bolj odgovornemu odnosu že v mladih letih,« je poudarila Anja Bolha.
(VIR: Projekt Šolski krožnik)
Med inovativnimi rešitvami za zmanjšanje živilskih odpadkov je izpostavila:
- predelavo živilskih ostankov v papir (npr. iz čebulnih olupkov),
- uporabo živilskih ostankov za gojenje žuželk za prehrano rejnih živali,
- pridobivanje zelenih kemikalij iz rastlinskih ostankov.
Poudarila je tudi pomen ozaveščanja potrošnikov o pravilni uporabi živil, še posebej glede razlikovanja med oznakama "uporabno najmanj do" in "porabiti do", saj številna živila ostanejo varna za uživanje še po preteku minimalnega roka uporabnosti.
Biotehniška fakulteta s svojimi raziskavami in projekti, kot je Šolski krožnik, aktivno prispeva k zmanjševanju zavržene hrane in spodbuja razvoj trajnostnih prehranskih praks.
Hrana ni samoumevna. Vsak premišljen korak v šolah, domovih in podjetjih šteje – za bolj trajnostno prihodnost vseh nas.
Celoten prispevek si lahko ogledate tukaj: Zunanja povezava na Brez zavržene hrane – RTV Slovenija Odpira se v novem oknu