Skoči na vsebino
Ikona iskalnik Ikona iskalnik
Gumb išči

Knjižnice BF

Kaj je oddaljeni dostop?

Svetovna znanstvena in strokovna literatura pridobiva čedalje večji pomen v današnjem študijskem in raziskovalnem procesu. Knjižnice se zavedamo svoje ključne vloge pri posredovanju domačega in tujega znanja. Možnost dostopa do naročniških informacijskih virov kot so npr. elektronski znanstveni časopisi, elektronske knjige, znanstvene bibliografije s poljubne lokacije ob poljubnem času pomeni, da so se knjižnice preselile na vaš dom, na voljo so vam v trenutku, ko jih potrebujete.

Oddaljeni dostop je storitev, ki omogoča članom knjižnic UL, NUK in CTK dostop do naročniških informacijskih virov s poljubne lokacije ob poljubnem času. Za takšen način dostopa  je potrebna prijava s številko članske izkaznice knjižnice,  v katero ste vpisani, oziroma s številko študentske izkaznice Univerze v Ljubljani ter geslom. Storitev lahko uporabljajo aktivni člani knjižnic BF: zaposleni ter študenti vpisani na BF.

Kako pridobim geslo za oddaljeni dostop?

Geslo za oddaljen dostop je isto kot geslo za pregled, rezervacije in podaljševanje izposojenega gradiva preko računalniškega kataloga COBISS+ (servis Moja knjižnica). Če gesla še nimate, ste ga pozabili ali pa ne deluje, se oglasite v knjižnici vašega oddelka, kjer vam bodo uredili geslo. Geslo lahko začnete uporabljati takoj po vnosu.

Študentje in zaposleni na Univerzi v Ljubljani pa se lahko prijavite tudi s svojo Digitalno identiteto UL, v tem primeru na prijavnem obrazcu kliknite gumb AAIPrijava.

Oba načina prijave preverita identiteto uporabnika in upravičenost za dostop do posamezne zbirke ali vira.  Katere vire bo posamezen uporabnik lahko uporabljal je odvisno od njegovega statusa (študent ali zaposlen na UL, študent drugih univerz, zaposlen itn.) in licenčnih pogojev.

Oddaljeni dostop 1

Oddaljeni dostop 2

Opozarjamo vas, da morate spoštovati določila licenčnih pogodb, ki so jih knjižnice sklenile s ponudniki informacijskih virov. Dovoljena je samo uporaba za osebne oz. študijske namene.

Kako poteka oddaljeni dostop do informacijskih virov?

Do želenega informacijskega vira pridete preko Mrežnika NUK - oddaljen dostop, ki nudi seznam informacijskih virov, do katerih je možen dostop z oddaljenih lokacij.

Če dostopate z lokacije knjižnice BF LJ, od koder za dostop ne potrebujete gesla, vas povezava usmeri neposredno na vir. Z vseh drugih lokacij - npr. od doma - pa potrebujete geslo. Pri vsakem informacijskem viru je navedeno ali in od kje je možen oddaljeni dostop.

Če brskalnik ob prijavi javi napako npr. da strani ne more najti oziroma prikazati, potem dostop preprečuje požarni zid na vaši strani.

Na povezavi najdete nekaj namigov za učinkovitejše iskanje in uporabo e-virov.