Ikona iskalnik Ikona iskalnik
Gumb išči

Knjižnice BF

UGODNOSTI V LETU 2022

Z nekaterimi založniki so bile glede cene objave odprto dostopnih člankov (Article Processing Charges, APC) dogovorjene naslednje ugodnosti za avtorje organizacij, ki sodelujejo v slovenskih konzorcijih:

ACS (AMERICAN CHEMICAL SOCIETY)

Možnost 100 % brezplačne objave v odprtem dostopu v vseh hibridnih in zlatih revijah ACS. Na voljo je 63 vavčerjev, kar pokrije celotno produkcijo korespondenčnih avtorjev na Univerzi v Ljubljani.
Kontaktni osebi: Maja Vihar () in Tatjana Intihar ().
Pomembno: velja datum sprejema v objavo.

BRILL  

50 % znižanje stroškov objav člankov (APC) za avtorje iz Slovenije, ki želijo objaviti v eni izmed revij založnika Brill.
Dodatne informacije: NUK

DE GRUYTER

2 vavčerja v odprtem dostopu v hibridnih revijah v letu 2022 (APC do vrednosti 2.000 EUR).
Dodatne informacije: NUK
VAVČERJA STA PORABLJENA.

EDWARD ELGAR PUBLISHING  

50 % znižanje stroškov objave članka (APC) za avtorje iz Slovenije v revijah Edward Elgar Publishing.
Dodatne informacije: NUK

ELSEVIER (SCIENCE DIRECT)

Za avtorje iz UL je na voljo 120 brezplačnih vavčerjev, od tega 13 za avtorje iz BF za objave v odprtem dostopu v 1.670 hibridnih revijah založnika (v 12 revijah lahko koristijo vavčer le avtorji z institucije, ki revijo naroča). Ugodnosti ne veljajo za objave v revijah Cell Press, The Lancet in revijah določenih partnerskih založb ali združenj. Za objave v hibridnih revijah po porabljeni kvoti vavčerjev in za objave v založnikovih revijah zlatega odprtega dostopa (seznam Core Hybrid Eligible Journals, Additional Eligible Titles) so korespondenčni avtorji članic konzorcija v letu 2022 upravičeni tudi do 20% popusta na APC.

Splošni pogoji:

  • za članke, ki so SPREJETI v objavo v letu 2022,
  • pravilna navedba podatkov o avtorjevi instituciji,
  • identifikacija avtorja z uradnim e-mail naslovom (domeno) institucije: *bf.uni-lj.si.

Korespondenčni avtor z Univerze v Ljubljani bo po sprejemu članka v objavo v založnikovem sistemu izbral odprto dostopnost članka, kontaktna oseba: dr. Mojca Kotar ().  

EMERALD

8 vavčerjev za stroške objave članka (APC) je na voljo upravičenim avtorjem na Univerze v Ljubljani.
Dodatne informacije: NUK

IOPscience

V letih 2022  - 2024 je korespondenčnim avtorjem Univerze v Ljubljani na voljo neomejeno število brezplačnih objav v odprtem dostopu do revij založbe IOP. Sklenjena preoblikovalna pogodba vključuje odprto-dostopne objave v revijah na seznamih A, B in C: Eligible Journals for Transformative Agreements.
Prav tako je uporabnikom Univerze v Ljubljani na voljo neomejen e-dostop do premium paketa revij IOP Publishing IOP Publishing's premium journal package  z več kot 90 naslovi revij.
Navodila za korespondenčne avtorje za objave v okviru preoblikovalne pogodbe so objavljena v:  A guide to submitting under a Transformative Agreement.

MDPI (ŠVICA)

Univerza v Ljubljani ima 10 % popust na ceno APC; pri založbi izdajajo tudi revije s področja biotehnike: seznam revij.

OXFORD UNIVERSITY PRESS

12 vavčerjev za stroške objav prispevkov v odprtem dostopu za upravičene avtorje Univerze v Ljubljani.
Dodatne informacije: NUK

RSC (ROYAL SOCIETY OF CHEMISTRY) GOLD

Licenčna pogodba z RSC za leto 2022 korespondenčnim avtorjem s članic slovenskega konzorcija omogoča neomejeno število brezplačnih objav člankov (vavčerji brez plačila APC – Article Processing Charge) v odprtem dostopu v hibridnih revijah založnika.

Korespondenčni avtorji s članic slovenskega konzorcija so tudi upravičeni do 15% popusta na APC za objave v RSC revijah zlatega odprtega dostopa.

Vsi avtorji pa so oproščeni plačila APC v zlatih revijah RSC: Chemical Science (brezplačni model), Materials Advances (do sredine 2022), RSC Chemical Biology (do sredine 2022), Environmental Science: Atmospheres (do sredine 2023), Digital Discovery (do sredine 2024), Sensors & Diagnostics (do sredine 2024) in Environmental Science: Advances (do sredine 2024).

Splošni pogoji:
• za članke, ki so SPREJETI v objavo v letu 2022,
• pravilna navedba podatkov o avtorjevi instituciji,
• identifikacija avtorja z uradnim e-mail naslovom (domeno) institucije: *bf.uni-lj.si.

Avtor po sprejemu članka v objavo v založnikovem sistemu izbere možnost odprte objave, pripadnost korespondenčnih avtorjev institucijam konzorcija in upravičenost do popusta potrjujejo kontaktne osebe v knjižnicah institucij.

SAGE

Možnost 100 % brezplačne objave v odprtem dostopu v vseh hibridnih revijah z oznako Sage Choice ter 20 % znižanje stroškov objave članka v eni izmed revij v zlatem odprtem dostopu za dopisne avtorje Univerze v Ljubljani (in članic COSEC).
Dodatne informacije: NUK

TAYLOR & FRANCIS

32 vavčerjev za stroške objave članka (APC) je na voljo upravičenim avtorjem na Univerze v Ljubljani. Po porabi teh vavčerjev bodo na razpolago še dodatni vavčerji. Vavčerje lahko uporabite le v hibridnih revijah Open Select Standard.
Dodatne informacije: NUK

WILEY

Za avtorje iz UL je na voljo 69 brezplačnih vavčerjev, od tega 8za avtorje iz BF za objave v odprtem dostopu v 1.414 hibridnih revijah založnikaseznam naslovov hibridnih revij za brezplačne objave. Korespondenčni avtorji vseh članic konzorcija so v letu 2022 upravičeni tudi do 10% popusta za objave po porabljeni kvoti vavčerjev. Obe ugodnosti se nanašata na naslednje vrste objav v revijah založnika: Case Study, Commentary, Data Article, Education, Lecture, Method and Protocol, Perspective, Practice and Policy, Rapid Publication, Research Article, Review Article, Short Communication, Technical Note.

Splošni pogoji:

  • za članke, ki so SPREJETI v objavo v letu 2022,
  • pravilna navedba podatkov o avtorjevi instituciji,
  • identifikacija avtorja z uradnim e-mail naslovom (domeno) institucije.

Avtor po sprejemu članka v objavo v založnikovem sistemu izbere možnost odprte objave (praktični nasveti za avtorje), pripadnost korespondenčnih avtorjev institucijam konzorcija in upravičenost do popusta potrjujejo kontaktne osebe v knjižnicah institucij.


V konzorciju COSEC so pridobili  tudi ugodnosti zelenega odprtega dostopa, ki jih najdete na povezavi.