Skoči na vsebino

Knjižnice BF

 

  1. Priprava zaključnih pisnih izdelkov na Biotehniški fakulteti
  2. Predloge za posamezne stopnje študija in kratki vodnik po navajanju virov
  3. Navajanje virov s pomočjo Endnote in Zotero
  4. Orodja umetne inteligence
  5. Razpored pregleda del po INDOK službah BF

1. Priprava zaključnih pisnih izdelkov na Biotehniški fakulteti

INFORMACIJE ZA ŠTUDENTE 1. IN 2. STOPNJE

Postopek pregleda diplome oz. magisterija v oddelčni knjižnici oz. INDOK-u poteka v skladu s Pravili o diplomskem in magistrskem delu na BF (Zunanja povezava na Pravilniki Odpira se v novem oknu). Nalogo, ki jo je pregledal in odobril mentor, pošlje študent v elektronski obliki v ustrezno knjižnico oz. INDOK v predhodno preverjanje plagiatorstva. Ta obvesti mentorja in študenta o deležu prekrivanja, ki mora biti manjši od 30 % (brez uvodnih strani, označenih z rimskimi številkami in brez virov), sicer je študent obvezan delo dopolniti in ponovno poslati v preverjanje plagiatorstva.

Ko je naloga odobrena tudi s strani recenzenta, pošlje študent nalogo v knjižnico oz. INDOK v pregled oblikovne skladnosti z  Povezava na dokument Navodili za pripravo zaključnih pisnih izdelkov na Biotehniški fakulteti UL. Odpira se v novem oknu

Pri pisanju zaključnih del je potrebno upoštevati tudi posebnosti (obseg dela ipd.), ki jih določajo posamezni oddelki.

Skladnost naloge z navodili knjižnica potrdi v ŠIS-u.

INFORMACIJE ZA ŠTUDENTE 3. STOPNJE (za študente Bioznanosti in za študente Biomedicine, Statistike, Varstva okolja in Umetnosti, ki doktorski študij zaključujejo na BF)

V skladu s Pravili o postopkih za pridobitev naslova doktor znanosti (Zunanja povezava na Pravilniki Odpira se v novem oknu; Zunanja povezava na Pogoji in pravila - Bioznanosti Odpira se v novem oknu) mora kandidat oblikovati svoje delo v skladu z Povezava na dokument Navodili za pripravo zaključnih pisnih izdelkov na Biotehniški fakulteti UL Odpira se v novem oknu in Povezava na dokument Dodatkom k navodilom Odpira se v novem oknu. Oblikovno skladnost v ustrezni knjižnici preverijo dvakrat, po mentorjevi odobritvi dela in pred zagovorom dela. Vsakič knjižnica izda pisno potrdilo. Ob prvem pregledu oblikovne skladnosti preverijo v knjižnici tudi plagiatorstvo z ustreznim programom. Rezultate preverjanja knjižnica po elektronski pošti sporoči kandidatu, mentorju in somentorju (če je imenovan). Če delo ni ustrezno, se (so)mentor in kandidat medsebojno dogovorita o odpravi napak. V knjižnici lahko na željo kandidata in/ali (so)mentorja ponovno preverijo plagiatorstvo.


 

2. Predloge za posamezne stopnje študija in kratki vodnik po navajanju virov

1. STOPNJA

Predloga za izdelavo diplomskega dela:Povezava na dokument .doc Odpira se v novem oknu

2. STOPNJA

Predloga za izdelavo magistrskega dela: Povezava na dokument .doc Odpira se v novem oknu

3. STOPNJA

Predloga za izdelavo doktorske disertacije: Povezava na dokument .doc Odpira se v novem oknu


Dodatne informacije v spletni učilnici knjižnic BF: Zunanja povezava na E-učilnica Odpira se v novem oknu


Povezava na dokument Pravilno navajanje virov: kratki vodnik Odpira se v novem oknu 

Citatni stil BF - grafično 1_Page_2

(za vse vrste virov glej dokument na zgornji povezavi)


 

3. Navajanje virov s pomočjo Endnote in Zotero 

EndNote in Zotero sta orodji za zbiranje, organizacijo in navajanje virov. Oba lahko študenti brezplačno uporabljajo v Microsoft Wordu za navajanje virov med besedilom in za pripravo seznama virov v skladu z Navodili BF.  

 

EndNote:   

 

Zotero:   

Povezava na dokument Datoteko CSL Odpira se v novem oknu lahko med drugim uporabljamo tudi v programih Mendeley, Papers in Paperpile. Za nalaganje citatnega stila BF v Mendeley uporabimo povezavo: Zunanja povezava na https://csl.mendeley.com/styles/729799871/biotehniska-fakulteta-medneley-20250319 Odpira se v novem oknu, sam postopek je  predstavljen v Povezava na dokument Navodilih Odpira se v novem oknu.     

 

Kakovost citatov bo odvisna od kakovosti metapodatkov strani, s katere jih uvažamo, oziroma lastnega vnosa metapodatkov. Pri uporabi vseh programov so zaradi omejitev programske opreme za pravilno navajanje virov potrebni nekateri popravki, ki so predstavljeni v navodilih.   


 

4. Orodja umetne inteligence

Uporaba orodij umetne inteligence

Pri rabi orodij umetne inteligence (v nadaljevanju UI) je nujno upoštevati odgovorno rabo (predvsem s preverjanjem primarnih virov, brez vnašanja avtorsko zaščitenih del v orodja umetne inteligence, s kritičnim vrednotenjem rezultatov, ki so lahko pomanjkljivi, napačni ali neresnični) in Priporočila Univerze v Ljubljani pri uporabi umetne inteligence. O dovoljeni rabi orodij UI v zaključnih izdelkih se  posvetujemo z mentorjem. Neustrezno uporabo UI predstavlja neposredno kopiranje besedila, ki ga je prispevala uporaba UI. Oddaja v celoti z orodji UI tvorjenega besedila izdelka ni dopustna.

 

Navajanje orodij UI v virih

Z orodjem umetne inteligence nastala besedila shranimo in po potrebi posredujemo mentorju ali Komisiji za zagovor.

 

Elementi navedbe:

  • ime orodja,
  • leto nastanka besedila ,
  • naslov generiranega besedila (naslov določimo sami, b naslovu povzamemo, kaj smo počeli z umetno inteligenco oziroma kakšne rezultate smo prejeli),
  • URL povezava na uporabljeni program/spletno mesto programa,
  • datum (dan, ko je orodje vrnilo rezultat oz. odgovor).

 

Primeri navedb:

  • ChatGPT. 2025. Sortiranje odgovorov anketirancev glede na njihovo podobnost v različne koše s skupnimi lastnostmi, https://chat.openai.com/ (15. feb. 2025)
  • Flai AI. 2025. Zaznava lokacije dreves in njihove višine, https://www.flai.ai/platform (10. mar. 2025)
  • V besedilu (ChatGPT, 2025; Flai AI, 2025)

 

Izjava o uporabi orodij UI

Vsak študent mora pri oddaji dela v VIS obkljukati tudi izjavo: 'da je pisno zaključno delo študija rezultat mojega samostojnega dela in da sem orodja umetne inteligence uporabljal odgovorno (predvsem s preverjanjem primarnih virov, brez vnašanja avtorsko zaščitenih del v orodja umetne inteligence, s kritičnim vrednotenjem rezultatov, ki so lahko pomanjkljivi, napačni ali neresnični) in sem izključno odgovoren za vsebino avtorskega dela, ki sem ga ustvaril'


 

5. Razpored pregleda del po INDOK službah BF

Knjižnica / INDOK

Študij

Kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AGRONOMIJA

 

Študiji 1. stopnje

Biotehnologija

Kmetijstvo - agronomija UN

Krajinska arhitektura

Kmetijstvo - agronomija in hortikultura VS

 

Študiji 2. stopnje

Agronomija

Biotehnologija

Hortikultura

International Master of Fruit Science (za študente, ki bodo zagovarjali mag. delo na BF)

Krajinska arhitektura

 

Študiji 3. stopnje


Agronomija

Biotehnologija

Hortikultura

Krajinska arhitektura

 

 

 

 

 

 

 

 

dr. Karmen Stopar
karmen.stopar(at)bf.uni-lj.si

01 320 3160

 

 

 

 

BIOLOGIJA

 

Študiji 2. stopnje

Biološko izobraževanje

Ekologija in biodiverziteta

Molekulska in funkcionalna biologija

 

Študiji 3. stopnje

Biologija

Znanosti o celici

 

 

 

bioloska.knjiznica(at)bf.uni-lj.si

01 320 3306

 

 

CENTRALNA
BIOTEHNIŠKA KNJIŽNICA

 

Študiji 3. stopnje

Bioinformatika

Bioinženiring v zdravstvu

Genetika

Nanoznanosti

Statistika

 

 

cbk(at)bf.uni-lj.si

01 320 3043

 

 

 

 

 

GOZDARSTVO

 

Študiji 1. stopnje

Gozdarstvo in obnovljivi gozdni viri UN

Gozdarstvo VS

 

 

Študiji 2. stopnje

Gozdarstvo in upravljanje gozdnih ekosistemov

 

Študiji 3. stopnje

Upravljanje gozdnih ekosistemov

Varstvo naravne dediščine

Varstvo okolja

 

 

 

 

 

knjiznica.bfgo(at)bf.uni-lj.si

01 320 3546

 

 

 

 

 

LESARSTVO

 

Študiji 1. stopnje

 

Lesarstvo UN

Lesarsko inženirstvo VS

 

Študiji 2. stopnje

 

Lesarstvo

 

Študiji 3. stopnje

Les in biokompoziti

 

 

Darja Vranjek

darja.vranjek(at)bf.uni-lj.si

01 320 3607

 

 

Maja Valič

maja.valic(at)bf.uni-lj.si

01 320 3606

 

 

 

 

 

 

ZOOTEHNIKA

 

Študiji 1. stopnje

Kmetijstvo - zootehnika UN

Kmetijstvo -  živinoreja VS

 

Študiji 2. stopnje

Ekonomika naravnih virov

Znanost o živalih

 

Študiji 3. stopnje

Ekonomika naravnih virov

Znanost o živalih

 

 

Jerneja Bogataj

jerneja.bogataj(at)bf.uni-lj.si

01 320 3875

 

 

dr. Nataša Siard
natasa.siard(at)bf.uni-lj.si

01 320 3873

 

 

 

 

 

ŽIVILSTVO

 

Študiji 1. stopnje

Živilstvo in prehrana

 

Študiji 2. stopnje

Mikrobiologija

Prehrana

Živilstvo

 

Študiji 3. stopnje

Agroživilska mikrobiologija

Mikrobiologija

Prehrana

Živilstvo

 

 

 

 

Lina Burkan Makivić 

lina.burkan(at)bf.uni-lj.si

01 320 3705